fredag 23 augusti 2013

Lax i ugn med kantareller & honungsglaserade morötter

Hej! Länge sen sist nu.... hoppas ni bra och njuter liksom jag av dessa härliga höstdagar. Tycker det känns i luften nu att hösten är här, men solen strålar och värmer på dagarna! Ni som följer mig på Instagram eller kikar in där nån gång om sänder såg kanske att jag för en tid sedan (snart 2 veckor..) lagade lax i ugn toppat med kantareller. Jag lovade ju att lägga ut receptet snarast, men men... NU kommer det i alla fall!!! 

Jag måste bara säga att detta blev bara huuuur goooottt som helst! En maträtt som känns lite lyxig och dessutom passar perfekt nu på hösten. Jag är tyvärr ingen svampplockare men butiken brukar har riktigt fina så här års annars går det faktiskt bra med frysta tinade också.

Lax med kantareller  

Hel laxfilé ca 150 g/port
salt,peppar
kantareller efter tycke och tillgång
smör
riven västerbottensost
färsk timjan

Lägg laxen i en ugnsform med skinnet ner. Jag brukar beräkna ca 150 g/ portion. Salta och peppra fisken lätt. Sätt in den i 200 grader varm ugn i ca 5-7 min. Den ska inte vara helt genomstekt. Ta ut laxen och höj därefter ugnen till 225 grader. Stek under tiden kantarellerna i smör. Salta lite. 
Toppa laxen med kantareller. Strö över osten och hackad färsk timjan. Gratinera i övre delen av ugnen i 225 grader i ca 10 min.
Servera med kokt potatis och grönsaker. Här blev det supersmarriga morötter som ni bara måste testa! Gott till allt!

Honungsglaserade morötter

1 knippe färska späda morötter
smör
flytande honung
flingsalt
klippt färsk persilja

Skala morötterna och dela dom ev i mindre delar, eller ha dom hela. Lägg dom i en kastrull med lättsaltat vatten och låt det koka upp. Koka ev 1-2 min, men dom får inte bli för mjuka. Jag hade delat på mina och hällde av vattnet direkt det hade kokat upp. Smält en klick smör i en stekpanna och lägg ner morötterna. Ringla över lite honung och låt det blandas väl så morötterna blir glaserade. Strö över lite flingsalt. Klipp över persilja och vänd runt.







2 kommentarer:

  1. Vad enkelt och gott! Kantareller har jag inte ätit i år det är ju så gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det gott med kantareller!! Den här kombinationen blev verkligen super så det kan jag rekommendera:)
      Kram

      Radera