söndag 15 april 2012

Pulled pork

Har nu varit sjuk i 2 veckor och är fortfarande inte alls frisk. Har ingen röst alls och ägnar hela dagarna, och nätterna åt att hosta och kraxa. Är så otroligt less på detta.....måtte det ge sig nån gång. 

Blev i alla fall väldigt sugen på att komma igång och blogga lite. Det håller på att vara ett tag sen nu. Igår lagade jag nämligen "pulled pork" till middag. Helt otroligt gott! Ni som inte hört talas om denna rätt förrut så är det helt enkelt en bit fläskkött som täcks med en marinad och tillagas i ugnen på svag värme lääääänge så det blir otroligt mört att man bara drar isär det. Testa om ni inte redan gjort det. Väldigt enkelt att laga också eftersom det sköter sig självt i ugnen. Hittade inspiration till detta hos Kryddburken.Vi serverade det som fyllning i tortilliabröd, men man kan också ha det i pitabröd, orientbröd eller servera det pommes.
Pulled pork  ca 6 port

1,5 kg skinkstek, hel karrè, hel kotlettrad

Marinad:
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
4 vitlöksklyftor
2 msk råsocker
 1 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 msk sambal oelek
1½ msk american steakhouse krydda
1 msk svartpeppar
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 krm kajennepeppar
 1 tsk salt

Blanda allt till marinaden. Det låta som att det är otroligt kryddigt men det behövs för att köttet ska få bra smak. Byt ut kryddor du inte gillar eller ta vad du har hemma. Men snåla inte för mycket bara. Placera köttet i en ugnsform, ej allt för stor. Häll marinaden över köttet och vänd runt så marinaden täcker köttet helt.
Häll lite vatten runt steken så att det täcker botten på formen. Täck sedan köttet med bakplåtspapper. Tillaga i 120 grader i 6-8 timmar. Ta ut och vänd köttet nån gång. Om det verkar torrt i formen är det bara att tillsätta mer vatten. Det ska vara ganska mycket sky.
Köttet är klart när det faller sönder om man petar med en gaffel. Ta då upp köttet på en skärbräda och dra isär det med hjälp av 2 gafflar. Lägg över det i en ny form och häll över sky och blanda runt. Smaka er fram så köttet blir lagom kryddigt. All sky kanske inte går åt.
Servera som fyllning i tortillabröd med grönsaker, tacosås, vitlökssås och fetaost.
Helt otroligt gott vill jag lova!!!!

5 kommentarer:

  1. Det ser verkligen otroligt gott ut också :)

    SvaraRadera
  2. Super gott även detta, som allt annat fam prövat.. Du är toppen Therese med din sida.:) Kramar //Loa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att höra Loa! Kram:)

      Radera
  3. Helt suveränt recept. Jag reducerar ner skyn så att det nästan blir sirap konsistent och blandar i köttet. Mycket gott med bra kryddor./Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket bra tips! Det ska jag testa nästa gång, tack Gunilla:)

      Radera