tisdag 14 augusti 2012

Jordgubbssaft och jordgubbssylt

Här kommer ännu ett saft och syltrecept! Det är ju så himla praktiskt att göra både saft och sylt på samma gång. Denna gång på jordgubbar och här är saften faktiskt rårörd. I fredags var vi nämligen till Skråmträsk och plockade jordgubbar, ca 7 kg blev det. Endast 20 kr/kg kostade dem och det fanns verkligen hur mycket bär som helst stora och fina var dem. Supergod saft och supergod sylt blev det helt enkelt! Sen gjorde jag kräm, en kaka och frös in en hel del. Frysen börjar nu fyllas av diverse bär, sylter och saft.

Rårörd jordgubbssaft  ca 4 liter konc

2 kg rensade jordgubbar
2 liter vatten
40 g citronsyra
1½-2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Lägg jordgubbarna i en stor bunke och mosa de med en potatisstöt. Koka upp vattnet och häll över. Tillsätt citronsyra och rör om väl. Täck bunken med lock eller plast, låt det svalna och ställ det sedan i kylen till nästa dag. Sila saften i en silställning. Låt det självrinna så mycket som möjligt. Rör lite försiktigt bland bären mot slutet. Rör ner socker i saften och rör ordentligt tills allt socker har löst sig. Jag tog den mindre mängden, men man kan ju smaka sig fram. Skumma saften. Lös natriumbensoat i lite hett vatten och rör ner. Häll upp saften i rena flaskor och sätt på kork direkt. Man kan också frysa in en del, förvara annars i kyl.
Underbart god saft som verkligen smakar solmogna jordgubbar!

Jordgubbssylt ca 1 liter

Bärmoset som blir kvar
7 dl strösocker
1 krm natriumbensoat

Lägg bärmoset i en kastrull och tillsätt socker. Koka upp och låt det småkoka i ca 20 min. Rör då och då. Ta kastrullen från plattan och skumma noga. Rör ut natriumbensoat i en liten mängd sylt och rör sedan ner det i resten. Vill man ha lite fastare sylt kan man ta syltsocker eller kanske hälften av varje, det beror lite på hur mycket vätska som finns var bland bären. Häll upp sylten direkt på varma rena burkar. Sätt på lock och låt det svalna. Förvara i kyl. Frys ev in en del.



4 kommentarer:

  1. Har nu gjort både saft och sylt. Både blev verkligen kanongoda. Känns bra att kunna utnyttja även bärmoset så att allt tas tillvara. Kan varmt rekommendera dess recept.

    /Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det hur smart som helst! Älskar verkligen detta recept:)

      Radera
  2. TACK!!!
    Jag fick ett sånt här kombinationsrecept av en granne i slutet på 80-talet och gjorde saft och sylt och det var så otroligt gott. Många år har gått sen dess och mina tre barn som älskade den här saften är vuxna och utflugna och receptet har försvunnit nånstans i nån flytt. Tack vare dig så kan jag nu göra saften och sylten igen. :-) Stort tack!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen varsågod! Visst är otroligt praktiskt att man tar vara på allt och sedan blir ju både saft och sylt så fantastiskt gott!

      Radera