måndag 30 april 2012

Grilltips!

Hej hopp! Valborgsmässoafton i dag. En riktig "grillardag"så därför tänkte jag tipsa om en god marinad, enkel sås och sallad! Glad i hågen laddade vi för grillat i lördags. Solen sken på morgonen och det såg ut att bli perfekt grillväder. Men redan efter lunch började det mulna på och när det blev dags för att börja grilla öste regnet ner :( Men resultatet blev minst lika gott ändå!

 Grillmarinad

½ dl rapsolja
2 msk soja
1 msk kalvfond
2 msk sweet chilisås
1 tsk sambal oelek
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin

Blanda ihop allt och häll över köttet i dubbla fryspåsar. Knyt åt och vänd runt så marinaden täcker allt kött. Låt det marinera i minst 3-4 timmar, men det blir godare ju längre det får ligga. Låt det ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det ska på grillen.

Marinaden räcker till minst 4 st karrékotletter eller 2 fläskfiléer. Dubbla eller öka på mängderna lite om du ska grilla mer! 

Kall sås till grillat  4 port

2 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt
2 msk sweet chilisås
2 msk bbq-sås gärna med honung i
½ solo vitlök eller 1 klyfta
svartpeppar
torkad persilja

Blanda samman creme fraiche, chilisås och bbq-sås. Finriv ner vitlöken och tillsätt en gnutta svartpeppar och lite torkad persilja. Låt det stå kallt gärna några timmar innan servering.

Såsen är jättegod till både kött och kyckling!

Sallad till grillat

Blandade salladsblad
avokado 
mango
små tomater på kvist
goda oliver fyllda med fetaost
rödlök
brieost, mozzarella, fetaost
soltorkad tomat
olivolja
pressad lime
italiensk salladskrydda
salt, peppar

Börja med att skära rödlöken i mindre bitar och lägg de i iskallt vatten en stund för mildare och godare smak. Lägg ut salladsbladen på ett stort fat. Toppa med avokado, mango, delade tomater, rödlök och oliver. Lägg sist på osten. Ta vilken sort ni gillar. Denna gång blev det brie. Mixa ihop lite soltorkad tomat med god olivolja lite pressad lime och kryddor till en dressing. Toppa salladen med dressingen och servera.

Med en god sallad och lite grillade grönsaker tex squash, paprika majs, lök eller champinjoner behövs inget annat tillbehör! 

2 kommentarer:

  1. Tack för tipsen, verkar väldigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det passar! Speciellt marinaden använder jag typ jämt och den passar till allt kött.

      Radera