onsdag 6 februari 2013

Lasagne alá viktväktarna

Lasagne är ju sååå gott och därför har jag gjort ett eget recept som är viktväktaranpassat. Lika god som "vanlig", eller så nära man bara kan komma i alla fall. Det är ju klart att en lasagne med massa god ost slår det mesta, men vill man dra ner på kalorierna måste man dra ner på osten. Men ett tips är att köpa en mager men smakrik ost så att den ändå ger mycket smak. Riktigt gott blev det i alla fall!

Lasagne ala viktväktarna  4-5 port

9 lasagneplattor (torra)
400 g köttfärs
1 stor gul lök
2 morötter
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk chilisås
1 msk kalvfond
ca 2-3 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 tsk basilika
salt, peppar
ev cayennepeppar

ostsås:
3 msk vetemjöl
5 dl lättmjölk
salt, vitpeppar
1 dl riven mager ost + 1 dl ovanpå

Lägg färsen i en kall panna och bryn den i eget fett så den smular sig och tillsätt hackad lök och grovrivna morötter. Stek ihop så grönsakerna mjuknar. Pressa ner vitlök och tillsätt tomater, chilisås, fond och vatten till lagom konsistens. Tillsätt kryddor efter smak och låt det koka ihop lite. 

Lägg mjölet i en kastrull och tillsätt 1 dl mjölk. Vispa det slätt och slå på plattan. När det börjar tjockna tillsätter man mer mjölk eftersom, rör hela tiden. Låt det sjuda 5 min och krydda försiktigt med salt och peppar. Rör ner 1 dl ost och låt den smälta.

Varva köttfärsås, ostsås och lasagneplattor i en form. Jag bottnar alltid formen med lite av såserna och sen blir det 3 lager av allt med sås överst. Strö över ost och grädda i 200 grader i ca 30 min. Servera med sallad!

Källa: viktväktarna 8 point/port vid 4 port
gör man 5 port blir det 6,5 point/port

2 kommentarer:

  1. Vet du ungefär hur många kalorier det där är? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tyvärr...men det går säkert att räkna ut om du har nån sorts lista kanske. Lycka till!

      Radera