lördag 16 februari 2013

Pasta med skinkgryta

Lördag idag och melodifestivalen är i stan! Jag ska inte se live på plats men absolut hemma i tv-soffan. Lars har precis åkt till Umeå med sina arbetskompisar där dom ska bo på hotell och gå ut och roa sig så jag har hela huset för mig själv!

Dagens recept blir en skinkgryta som jag gjorde tidigare i veckan. En jättegod gryta som serverades med pasta. Här är det viktigt att köttet får koka riktigt läääänge så att det lätt faller sönder. 

Pasta med skinkgryta  4 port

400 g skinkstek (fettet bortskuret)
2 tsk smör
salt, peppar, (chiliexplosion)
2 gula lökar
4 dl passerade tomater
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk soja
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk oregano
2 paprikor
½ squash
4 stjälkar salladslök
1 knippe färsk bladpersilja
ev vitlök


Strimla köttet och stek i smör och krydda. Flytta över till en gryta. Hacka löken och stek lite lätt innan den blandas med köttet. Häll på tomat, vatten, fond, soja, sambal och oregano. Låt det småkoka under lock i ca 1½ timme. Hacka paprika, squash, salladslök, ev vitlök och persilja och rör ner. Fortsätt och koka i ca 1½ timme till. Köttet ska vara riktigt mört och börja tråda sig när man rör i grytan. Smaka av och servera med kokt pasta och sallad. 

Detta blir nästan mer som en "köttsås" men vill man ha det mer som en gryta och kanske servera ris eller potatis till kan man med fördel korta ner koktiden lite och skära kött och grönsaker i lite större bitar. Sen varierar ju koktiden mycket beroende på köttet så testa er fram för bästa resultat!

Källa: Viktväktarna 7,5 points/port inklusive  
250 g okokt pasta som fördelas på 4.


2 kommentarer: