torsdag 14 februari 2013

Plättar eller pannkakor?

I tisdags var det ju inte bara fettisdag utan även pannkakans dag! Så därför gräddade jag plättar till middag, vilket inte händer allt för ofta men himla gott är det ju. Sen denna eviga diskussion om det heter plättar eller pannkakor...Plättar (såklart) men jag vet att många av er tycker att det ska vara pannkakor, vilket är helt okej;) Tror det är något norrländskt att säga plättar, men jag är uppväxt med att pannkaka gör man i ugnen i långpanna, plättar i stekpannan och småplättar i en speciell plättlagg. Nog om det för här är i alla fall mitt bästa recept!

Plättar  4 port

4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt
2 tsk socker

Lägg mjöl, salt och socker i en bunke. Häll på halva mängden mjölk och vispa ihop en slät smet med en vanlig visp. Tillsätt resten av mjölken under omvispning. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ihop en slät smet. Grädda tunna plättar i smör så de blir gyllene på båda sidorna.

Bild lånad från google
Ha en riktigt fin alla hjärtans dag och ta hand om er!
Kram ♥
6 kommentarer:

 1. Ja, det där med pannkaka vs plättar verkar vara olika beroende på var i landet man finns. Har diskuterat det mycket med en norrlandsfödd kollega. Han säger som du, medan jag hävdar att man gör tjockpannkaka eller ugnspannkaka i ugnen, pannkakor (eller pannkisar) i stekpannan och plättar i plättlagg, sån med 4 eller fler "småpannkakor".
  Hur som helst är det väldigt gott! Vi har alltid med oss plättar (de små asså) som matsäck när vi åker till Ullared. Perfekt mat för trollen att mumsa på när energin tar slut. Står sig bra i en plastburk i fikaväskan.
  Plättar kan man äta som de är, pannkisar vill jag ha sylt till. Nåt med storleken att göra... :) Tjockpannkaka är det även gott med grädde till, om det är vanlig tjockpannkaka. Fläskpannkaka är tjockpannkaka med fläsk i, det är en annan variant. Gemensamt för alla varianterna är ju att de är otroligt smarriga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det perfekt picknickmat! Kalla plättar med med socker på som man rullar ihop är ju såååå gott. Till de varma blir det sylt och en klick vaniljglass. Inte speciellt nyttigt men nån gång måste man ju få unna sig..;)

   Radera
 2. Strunt samma vad det heter...gott är det i alla fall. Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt och hållet med dig Anette! Kram:)

   Radera
 3. Har haft en vild diskussion i min klass om detta och tillslut kunde vi komma fram till att gränsen går någonstans i Umeå-trakten, dvs. norr om Umeå säger man pannkaka, plättar och småplättar. Söder om Umeå heter det tjock-/ugnspannkaka, pannkaka och plättar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tror jag också stämmer ganska bra:-)

   Radera