torsdag 25 april 2013

Matjessilltårta från Västerbotten

Liiiite väl sent kommer här receptet på den supergoda matjessilltårtan som jag gjorde till påsk. Receptet hittade jag på "Matklubben", men döpte om den ...från Västerbotten" för att den innehåller västerbottensost. Supergod var den som sagt så spara receptet och gör den till midsommar! Blir garanterat succé :)

Matjessilltårta från Västerbotten ca 10 bitar

Botten:
200 g kantskuren kavring
75 g smör

Fyllning:
4 kokta kalla potatisar (mindre stl)
2 burkar matjessill
1 liten bit purjolök
½ rödlök
ca3 dl riven västerbottensost
2 dl creme fraiche ej lätt
1 dl kesella
1 knippe finhackad dill
ca 1 krm peppar

Garnering:
3-4 kokta ägg
klippt gräslök

Mixa brödet i en matberedare och tillsätt smält smör. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och tryck ut brödblandningen. Ställ i kyl under tiden fyllningen förbereds. Skär potatis och sill i små bitar. Finhacka pujolök och rödlök. Blanda allt till fyllningen och bre ut i formen. Låt den sedan stå övertäckt i kyl några timmar, men helst över natten. Lossa försiktigt kanten på formen och för över tårtan på ett fat och garnera just innan servering.

Tårtan passar jättebra att förbereda 1-2 dagar innan servering. Den innehåller inget gelantin men håller sig väldigt bra ändå och känns dessutom mindre "mastig" just av den anledningen. Gillar man nubbesallad på kavring, gillar man denna och västerbottensosten ger verkligen pricken över i:et.!

6 kommentarer:

  1. Passar bra till midsommar denna paj mums:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den kommer att passa perfekt på midsommarbordet! :))

      Radera
  2. Äntligen en supergod utan gelantin. Bra till midsommar.

    SvaraRadera
  3. Låter gott, en liten fråga bara: hur stora matjessillburkar använder du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Burkarna jag använder är på 200 g. Den är verkligen supergod så jag rekommenderar den verkligen nu till påsk. Lycka till!

      Radera