torsdag 20 december 2012

Hemmagjord blåbärsglögg

Julen närmar sig med stormsteg, men än finns det tid att göra sin egen glögg och impa stort på julafton! Denna kokade jag på blåbär, men det går lika bra med svarta vinbär eller varför inte aronia. Blanda bär går också bra. 


Hemmagjord blåbärsglögg  ca 2 liter

1½ liter blåbär
1,25 liter vatten
1 påse glöggkryddor
1 påse hel nejlika
3 kanelstänger
ca 3-4 dl strösocker

Börja med att tillverka en påse av gasbinda eller liknade där alla kryddorna ska få plats. Lägg bär, vatten och kryddpåse i en stor kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i 10 min. Ta upp kryddpåsen och sila saften i en silställning, låt det stå och självrinna tills det slutar droppa. Häll saften i en ren kastrull, skölj av kryddpåsen så att det inte är bärrester kvar på den och lägg sedan tillbaka den i saftkastrullen. Tillsätt socker, koka upp och koka i 10 min. Man kan börja med en mindre mängd socker och sedan öka på efter smak. Skumma saften och låt den sedan svalna i kastrullen med kryddpåsen kvar. Häll upp glöggen på rena flaskor. 

Denna glögg är ju alkoholfri och passar ypperligt att servera till barn eftersom den är ganska snäll i smaken, men om man vill kan man enkelt spetsa den med en skvätt rom. Supergod blev den i alla fall tycker jag! En fin gåbort-present är det också.

5 kommentarer:

 1. Blåbärsglögg har jag aldrig provat men det låter spännande!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättegod blev den och så enkelt att göra:)

   Radera
 2. Har hört att glögg ska stå typ 8 veckor efter den är klar. Ska denna det? eller går den att gör nu till jul?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen att svaret dröjt så....men den här glöggen kan du absolut ändå hinna göra till jul! Det är en form av saftglögg och är väldigt enkel att göra. Så den går bra att dricka direkt!

   Radera
 3. Hej!
  Jag undrar om det funkar med en saftsil som påse istället för gasväv? ==

  SvaraRadera