fredag 23 september 2011

Kroppkakebröd

I måndags när Lars fyllde år kokade jag kroppkakor till middag. Mycket gott! Av kokspadet bakade jag sedan goda limpor. Hade läst på Kryddburkens blogg tips om att man kunde göra det och blev sugen på att testa. Riktigt gott bröd blev det, och va smart att ta vara på kokspadet! Gjorde en egen variant av brödet, men originalreceptet hittar ni HÄR.
 Kroppkakebröd  2 st limpor

1 pkt jäst
5 dl kroppkakespad
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 dl linfrön
1 dl rågkross
1 kg rågsikt

Värm spadet till 37 grader. Lös jästen med spadet och tillsätt resten av ingredienserna. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop en smidig deg som gärna får vara lite kladdig. Spara en del av mjölet till utbaket. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min. Knåda ihop degen och forma 2 limpor. Lägg en över bakformar och jäs i ytterligare 20 minuter. Pensla ev limporna med kallt vatten innan gräddning för en knaprigare yta. Grädda i 175 grader ca 45 min. Låt kallna på galler.
  Allra godast nygräddade med smör och ost på!

 

1 kommentar:

  1. Har precis bakat detta bröd och det smakade kanon.
    Vi har ett B&B och gästerna ska bland annat få detta bröd till frukosten i morgon.

    SvaraRadera