onsdag 14 november 2012

Marängtårta

Här kommer då sista rätten i farsdagsmenyn, en otroligt god marängtårta! Denna måste ni bara prova. Superenkel att göra och fullkomligt smälter i munnen......:)

Marängtårta  ca 10-12 bitar

6 äggvitor
4,5 dl strösocker
3 msk marsanpulver för kokning

Fyllning:
4-5 dl vispgrädde
strösocker+vanilj
bär

Vispa äggvitorna kraftigt till fast skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa ordentligt till blank och fast maräng. Rör ner marsanpulver med hjälp av en slickepott. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bre ut smeten däri. Grädda i 175 grader just under mitten av ugnen i ca 20 min.

Ta ut formen och lägg en ren linnehandduk över marängen. Lägg på en plåt och vänd den uppochned.  Dra försiktigt bort papperet och lägg en till linnehandduk över marängen. Låt det stå så tills marängen svalnat helt. Kan också stå så över natten. 

Vispa grädde och tillsätt socker och vanilj efter egen smak. Jag brukar ha i nån msk socker och nån tsk vanilj. Bre ut grädden över botten, men inte ända ut i övre kant, lämmna lite annars kommer det att tryckas ut när den ska rullas ihop. Strö över bär. Jag använde frysta tinade hallon och blåbär. 

Rulla försiktigt ihop tårtan som en vanlig rulltårta. Ta hjälp av handduken som ligger under, men var som sagt försiktig för marängen är väldigt spröd och spricker lätt. Lägg över tårtan på ett avlångt fat med skarven ner och garnera. Jag ringlade över lite smält vit choklad och pudrade med florsocker. Vill man kan man bara ta florsocker eller kanske spritsa över lite grädde. Ställ kakan i kyl fram till servering. Denna bör göras ca 6-8 timmar innan servering så marängen hinner bindas samman lite med hjälp av grädden, men fortfarande är krispig.

Verkligen underbart god tårta som bara smälter i munnen men är riktigt krispig på samma gång, precis som en marängtårta ska vara!

(Receptet kommer från kokaihop.se)
2 kommentarer: