torsdag 13 juni 2013

Finsk makaronilåda

Årets "husprojekt" är i full gång och har varit det ett bra tag nu. Vi håller på och byter delar av fasaden och målar. Men nu när semestern drar igång kan det bli lite paus i det så just nu gasar vi på lite extra. Dessvärre ser inte vädret ut att vara på vår sida dom kommande dagarna, men men... inte så mycket man kan göra åt det. 
Till middag idag gjorde jag "Finsk makaronilåda" ett recept som jag hittat hos Frostrosor. En jättefin blogg som ni måste besöka! Mycket smarrigt finns det där :) Makaronilådan var i alla fall det och perfekt vardagsmat som vi kommer att göra flera gånger.

Finsk makaronilåda  ca 6 port

6 dl gammeldags idealmakaroner 
eller 8 dl snabbmakaroner
400 g köttfärs
1 paket bacon
1 gul lök
1 fond du chef (fondtärning)
salt, peppar
4 ägg
7-8 dl mjölk
salt,peppar

Koka makaronerna, men inte helt färdigt. Stek köttfärs, bacon i bitar och hackad lök. Jag stekte först baconet lite och tillsatte sedan köttfärs och lök, men orginalreceptet säger att man först steker köttfärs och lök och tillsätter bacon mot slutet. Tillsätt fonden och smaka av med salt och peppar. Blanda ihop köttfärs och makaronerna. Häll över i en ugnsform. Vispa ihop ägg och mjölk lätt, äggen ska bara slås sönder. Krydda med lite salt och peppar. Jag hade bara 7 dl mjölk. Grädda i 200 grader i ca 40 min eller tills äggstanningen stannat. Serveras med grönsaker. Rårivna morötter passade perfekt till.





4 kommentarer:

  1. Tack för länkningen! Och kul att ni hittade ett nytt vardagsrecept! Makaronilådan är typisk måndagsmat i Finland :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var verkligen en god variant på "vanlig" makaronipudding, kul att variera ibland:)

      Radera
  2. Tack för hjälpen ;)
    Ska tillaga maten imorgon. Mina föräldrar är från Finland
    och fick ofta makaronlåda som barn. Längtar.... <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att det blev så bra som du minns det... :)

      Radera