torsdag 26 september 2013

Kantarellrisotto med sparris

Hej på er ute i höstkylan! Det känns som att vintern inte är långt borta nu. Fy sjutton så kallt det är!! Trodde faktiskt det skulle snöa idag men det regnar i stället, vilket är lika bra för även om jag faktisk gillar vinter så är det lite väl tidigt.... Hoppas dom fina höstdagarna snart kommer igen.

Denna rätt gjorde jag till Lars födelsedag förra torsdagen. Blev riktigt riktigt gott och lyxigt! Smaskens!


Kantarellrisotto med sparris  2-3 port

2 dl avorioris
1 schalottenlök
smör
6 dl vatten + 2 msk grönsaksfond
ca 2 dl frysta tinade kantareller
½ vitlöksklyfta
8 stjälkar grön sparris
salt, peppar
ca 1 dl finriven parmesanost + lite till garnering

Finhacka löken och fräs den tillsammans med riset i en kastrull med smör. Ha inte för stark värme, löken ska mjukna och riset bli lite blankt. Koka under tiden upp vatten och fond. Tillsätt sedan lite buljong åt gången i riset och rör om lite då och då. Det ska småputtra i kastrullen. Riset är klart efter ca 20-30 min. Det ska var liiite aldente när det är klart. All buljong kanske inte behövs men det är bättre att ha lite extra. Risotton ska vara riktigt krämig så är den för torr tillsätter man mer buljong. 

Under tiden riset kokar förbereder man resten. Tina svampen och krama ur vätskan som tillsätts i riset. Stek svampen i lite smör. Salta och peppra och riv eller pressa över vitlöken. Ställ åt sidan. Skär bort lite av det nedersta på sparrisen och skär de i bitar. Spara knopparna och lägg åt sidan. Koka stjälkarna nån min så dom börjar mjukna. Ta upp och lägg åt sidan. Lägg ner knopparna i kokvattnet och koka upp. Häll av vattnet och spola dom med kallt vatten.

Blanda ner svamp, sparrisstjälkar och ost i risotton och smaka av med salt och peppar. Spä ev med lite buljong om den blir för torr. Lägg upp på tallrikar och garnera med sparrisknopparna och lite extra riven parmesan och ev en kvist timjan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar