söndag 8 september 2013

Orientalisk kasslergryta

Jag bjuder på ytterligare ett recept idag när jag ändå har igång datorn och har lite tid över. Jag har just stoppat in en kyckling i ugnen min lergrytekyckling som är så himla god. Men den tar ju sin tid i ugnen så då passar det bra att blogga lite.

Men nu åter till detta recept som håller på att vara ett bra tag sedan jag gjorde och hade nästan glömt bort det...
Denna kasslergryta är lite het i smaken och riktigt riktigt god, speciellt om man gillar thaimat.En enkel och snabb rätt att göra är det också och passar bra till nudlar eller ris. Vill man göra det ännu enklare kan man använda frysta wokgrönsaker.



Orientalisk kasslergryta  4 port

500 g kassler
½ purjolök
2-3 morötter
1 burk minimajs
½-1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 msk maizena majsstärkelse

Strimla kassler och purjo. Skiva tunt eller strimla morötterna. Stek allt hastigt i en gryta. Häll på kokosmjölk, currypasta, vatten och fond. Dela majsen i mindre bitar och tillsätt. Låt det koka ihop ca 5 min. Rör ut maizena i lite vatten och red grytan till önskad tjocklek. Smaka av och krydda ev med lite peppar eller mer currypasta. Servera med nudlar eller ris och sallad.



Bärrutor i långpanna

Hej på er! Denna söndag har vi passat på att stöka lite ute på gården. Träd och buskar ska beskäras så vi fick ihop ett stoooort släplass. Vi är dock inte klara så det kommer att bli minst 2 lass till. Igår var i stugan och höststökade och plockade in dom svarta vinbären. Så medan vi stökade på gården idag har saftmajan fått jobba på spisen. Lite röda vinbär blev det också så i morse svängde jag ihop denna kaka. Det är nog den enklaste långpannekakan som finns och riktigt god, lite seg i konsistensen blir den. Man kan använda vilka bär man vill och har tillgång till. Det går också bra att använda frysta bär.

Bärrutor i långpannan  

200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
ca 250 g bär

Smält smöret. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker och vanilj. Vispa ihop lite lätt med en vanlig visp. Det ska bara blandas. Tillsätt mjöl och smör och blanda allt till en slät smet. Häll över den i en bakpappersklädd långpanna och strö över bär. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 min. Låt den svalna och skär upp i rutor. Pudra gärna lite florsocker över innan servering.

onsdag 4 september 2013

Pasta med tomat och baconsås

Goda och snabba vardagsrätter vill vi ju alla ha. Så därför får ni ett till idag! Här är nämligen ett riktigt bra tips på en sådan rätt. Att riva över lite god ost gör pricken över i:et! Snyggt blir det också att lägga upp allt på ett stort fat innan servering.


Pasta med tomat och baconsås  4 port

4 port spagetti
1 pkt skivad bacon
1 gul lök
ev 1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 fpk krossade tomater 500 g
ca 1 dl vatten
½ msk grönsaksfond
salt, peppar, chiliexplosionkrydda
en nypa socker
färsk basilika
god ost

Koka pastan enligt anvisningar. Klipp bacon i bita och stek det lite knaprigt. Hacka under tiden löken och ev vitlök. Ta upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Spara lite av fettet i pannan och stek löken i det tills den börjar mjukna. Rör ner tomatpuré och späd sedan med tomater och vatten. Tillsätt bacon och smaka av såsen med fond och kryddor. Låt pastan rinna av och blanda den med såsen. Toppa med hackad färsk basilika och riven ost. Servera med sallad.

Korv i ugn-gratäng

Hej på er! Jag ska iväg och jobba lite senare men tänkte kika förbi här först. Håller nu på att ha ett litet lager av obloggade recept så 
här kommer ett tips på god snabblagad och billig vardagsmat. Korv i ugn är ju en riktig klassiker för många gissar jag, men här har jag gjort det mer som en gratäng för att variera lite. Potatismos är riktigt gott till liksom rivna morötter!


Korv i ugn-gratäng  4 port

400 g falukorv
3 tomater
senap
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk bostongurka
2 msk ketchup
svartpeppar
paprikapulver
1 dl riven ost

Skiva korv och tomater. Lägg korv-senap-tomat omlott i en ugnsform. Blanda grädde, bostongurka och ketchup med kryddor. Häll blandningen över korven och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 20 min.

onsdag 28 augusti 2013

Varm salsa på grillen

Vädret är ju verkligen strålande och vad passar då bättre än att ladda grillen, för än är ju grillsäsongen inte över! Så därför ska ni få ett lite sent grilltips. Denna salsa lagas nämligen på grillen under tiden köttet grillas och äts varm. Jättegod är den och trevligt med ett varmt tillbehör ibland. Dom flesta såser och salsor är ju faktiskt kalla.


Varm salsa på grillen ca 6 port

1 gul paprika
1 röd paprika
4 tomater
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 stor burk majskorn 300g
½ dl chilisås
saft av 1 lime
ca ½ tsk salt
svartpeppar
ev chilipeppar

Hacka paprika, tomater, lök och chili (ta bort kärnorna om man vill ha det mildare). Pressa i vitlök och lägg allt i en bunke och tillsätt avrunna majskorn. Tillsätt chilisås, lime, salt och peppar. Lite chilipeppar (chiliexplosion) är gott i. Blanda allt väl. Riv av ett stort ark grillfolie och pensla det med olja. Lägg salsan i mitten och vik upp långsidorna mot varandra. Nyp ihop hela vägen så det blir ett tätt paket. Ställ det på grillen över glöd tills det är genomvarmt och har kokat ihop sig lite. Brukar räcka med tiden det tar att grilla köttet. Häll upp salsan i en skål eller servera direkt ur folien.

Man kan även göra flera små paket så att alla får var sitt salsapaket. Ett trevligt sätt att servera på!







Bot mot fruktflugor

God morgon på er! Ännu en underbart solig och fin dag:) Idag är jag ledig och ska passa på och städa och tvätta lite, typiskt "lediga" dagar. Får väl sätta mig ute i solen och pausa då och då...
Idag blir det inget matrecept eller annat smarrigt men däremot ett superbra tips som ni inte får missa.

Den här tiden på året är som allra värst när det gäller fruktflugor. Det kan vara hopplöst att ha framme en skål med frukt på bordet och när man ska ta sig en frukt virvlar en massa små envisa flugor upp ur skålen. Jag gissar att flera känner igen det, men det går att råda bot på, ganska lätt faktiskt!

Bot mot fruktflugor

2 delar äppelcidervinäger
1 del flytande honung
en droppe diskmedel

Blanda vinäger och honung i en dricksglas  Rör om så det blandas väl. Tillsätt en droppe diskmedel och rör lite till. Låt glaset stå framme på bordet eller diskbänken och på morgonen efter har säkert några stackars flugor drunknat. Låt det stå framme flera dagar och gör sedan en ny sats så hålls flugorna borta.

Jag brukar ta 1+½ msk när det gäller måtten, men det spelar ingen roll så länge man följer proportionerna.

fredag 23 augusti 2013

Lax i ugn med kantareller & honungsglaserade morötter

Hej! Länge sen sist nu.... hoppas ni bra och njuter liksom jag av dessa härliga höstdagar. Tycker det känns i luften nu att hösten är här, men solen strålar och värmer på dagarna! Ni som följer mig på Instagram eller kikar in där nån gång om sänder såg kanske att jag för en tid sedan (snart 2 veckor..) lagade lax i ugn toppat med kantareller. Jag lovade ju att lägga ut receptet snarast, men men... NU kommer det i alla fall!!! 

Jag måste bara säga att detta blev bara huuuur goooottt som helst! En maträtt som känns lite lyxig och dessutom passar perfekt nu på hösten. Jag är tyvärr ingen svampplockare men butiken brukar har riktigt fina så här års annars går det faktiskt bra med frysta tinade också.

Lax med kantareller  

Hel laxfilé ca 150 g/port
salt,peppar
kantareller efter tycke och tillgång
smör
riven västerbottensost
färsk timjan

Lägg laxen i en ugnsform med skinnet ner. Jag brukar beräkna ca 150 g/ portion. Salta och peppra fisken lätt. Sätt in den i 200 grader varm ugn i ca 5-7 min. Den ska inte vara helt genomstekt. Ta ut laxen och höj därefter ugnen till 225 grader. Stek under tiden kantarellerna i smör. Salta lite. 
Toppa laxen med kantareller. Strö över osten och hackad färsk timjan. Gratinera i övre delen av ugnen i 225 grader i ca 10 min.
Servera med kokt potatis och grönsaker. Här blev det supersmarriga morötter som ni bara måste testa! Gott till allt!

Honungsglaserade morötter

1 knippe färska späda morötter
smör
flytande honung
flingsalt
klippt färsk persilja

Skala morötterna och dela dom ev i mindre delar, eller ha dom hela. Lägg dom i en kastrull med lättsaltat vatten och låt det koka upp. Koka ev 1-2 min, men dom får inte bli för mjuka. Jag hade delat på mina och hällde av vattnet direkt det hade kokat upp. Smält en klick smör i en stekpanna och lägg ner morötterna. Ringla över lite honung och låt det blandas väl så morötterna blir glaserade. Strö över lite flingsalt. Klipp över persilja och vänd runt.