måndag 17 september 2012

Köttfärsbiffar i tomatsås

Här kommer ett tips på hur man enkelt varierar vanliga köttfärsbiffar eller som ett alternativ till spagetti och köttfärssås. Biffarna blir riktigt saftiga och goda tillsammans med den krämiga tomatsåsen. Använd gärna färska kryddor så blir det ännu godare. Kokt bandpasta passar bäst till denna rätt!

Köttfärsbiffar i krämig tomatsås  4 port

Biffarna:
400 g köttfärs
1½ msk potatismjöl
½-1 dl mjölk
ca ½ msk kalvfond
ca ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
örtkrydda tex oregano, persilja, basilika

Tomatsås:
1 liten burk tomatsås med basilika 
(eller 1 burk krossade tomater med örtkrydda)
2 dl grädde
1 tsk soja
kalvfond
en nypa socker
salt,peppar
örtkryddor

Garnering:
färsk persilja
parmesanost

Blanda färsen med potatismjöl och mjölk till lagom konsistens. Finriv löken och vitlök och rör ner tillsammans med fond, salt och peppar. Hacka örtkryddor efter egen smak och rör ner. Har man inte färska kan man ta ca 1 tsk torkade. Forma färsen till 4 stora biffar och stek de i smör tills de fått fin färg på båda sidor. De behöver inte vara helt genomstekta.

Ta upp biffarna och häll ner tomatsåsen och grädden i pannan. Låt det koka upp och tillsätt sedan kryddor efter smak. Det beror mycket på hur tomatsåsen redan är kryddad så smaka er fram. Tillsätt gärna finhackade färska örtkryddor. Lägg ner biffarna igen och låt allt sjuda under lock en stund. Koka under tiden pastan. Tillsätt ev lite vatten eller mjölk om såsen verkar för tjock. Klipp över rikligt med persilja och finriv parmesanost över biffarna. Servera med nykokt pasta.


2 kommentarer:

  1. Mmmm... som vanligt bjuder du på godsaker Therese! En tallrik av detta skulle jag inte tacka nej till! Och sådana vackra bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för alla dina snälla ord, värmer verkligen!

      Kram:)

      Radera