torsdag 20 september 2012

Laxburgare med avokadosalsa

För ett tag sedan gjorde jag dessa laxburgare men har inte riktigt haft tid att lägga ut receptet förrän nu, så jag hoppas att jag kommer ihåg receptet rätt....Riktigt gott blev det i alla fall, så jag kan verkligen rekommendera denna rätt. Vi serverade icas nya jumbo frites till som var riktigt goda, en avokadosalsa och en enkel vitlökssås! Sååå gott!

Laxburgare med avokadosalsa  4 port

laxburgare:
500 g laxfilé, skinn och benfri
2-3 salladslökar
1 röd chili
litet knippe färsk bladpersilja el koriander
3 tsk fisksås
2 tsk japansk soja
lite vitpeppar

avokadosalsa:
2 avokado
2 tomater
½ mindre rödlök
½ röd chili
bladpersilja eller koriander
½ lime
olivolja
lite salt

vitlökssås:
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
citron el limesaft
salt, peppar

Börja med såserna som mår bra av att stå till sig lite i kylen innan servering. Vitlökssåsen: Blanda creme fraiche med pressad eller riven vitlök, några droppar citron eller limesaft, lite salt och peppar. Salsa: Skär avokado och urkärnad tomat i bitar. Finhacka lök, chili och persilja. Finriv skal av ½ lime och pressa saften. Blanda ihop allt med en skvätt olivolja och en nypa salt, smaka er fram.

Laxburgare: Skär laxen i bitar och lägg ner i en matberedare. Finhacka lök och chili och lägg ner. Tillsätt fisksås, soja, peppar och persilja. Fisksås och soja kan uteslutas och istället tillsätter man salt, ca 1-1½ tsk tror jag blir bra. Mixa allt till en färs, fint eller grovt efter eget tycke. Dela upp färsen till 4 och forma till biffar. Stek i smör tills de är genomstekta, men inte mer då blir de torra. Lägg upp salladsblad på ett hamburgerbröd, laxen på sen salsa och vitlökssås. Toppa med bröd och servera med pommes.
Bara att äta och njuta....

2 kommentarer:

  1. Åh, googlar såser till laxburgare och kom då in på din blogg! Tack för tips och recept på avokadosalsa, den ska jag göra till mina laxburgare som jag ska bjuda på min tjejmiddag i morgon! Mums! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till och hoppas att ni gillar den! Lite vitlökssås till är också riktigt gott, smakerna passar verkligen bra ihop.
      Ha en trevlig tjejkväll! Kram:)

      Radera