lördag 15 oktober 2011

Portergryta

En klassisk och supergod helgmiddag är detta. Passar perfekt som söndagsmiddag så här på hösten. Blir jättegod på älgkött, men går även att använda nötkött tex högrev, fransyska eller grytbitar.
 Portergryta  4 port

1 kg grytbitar av älg eller nöt
2 gula lökar
3 morötter
10-15 enbär
2 tsk timjan
knappt 1 tsk svartpeppar
3 lagerblad
1 köttbuljongtärning
½ dl soja
ca 3 dl porter
ca 1 dl svartvinbärssaft
2 msk vetemjöl
1-2 dl grädde
Koka upp porter, saft, soja och kryddor. Lägg ner köttet i omgångar och hackad lök. Låt koka minst 1 timme. Köttet ska vara mört. Skiva morötterna och lägg ner. Koka ca 30 min till tills allt är mjukt. Blanda ihop mjöl och grädde. Rör ner i grytan. Smaka av med ev salt och peppar. Servera med kokt potatis och gelé.

15 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut!!
    Ska det vara koncentrerad saft eller utspädd?

    SvaraRadera
  2. Det ska vara koncentrerad saft och allra helst hemkokt. Tack för din kommentar och lycka till!

    SvaraRadera
  3. Tack för snabbt svar!
    Blir middagen på onsdag. Återkommer med vad familjen tyckte :)

    SvaraRadera
  4. Nej, det behövs inget vatten. Porter och saft ger 4 dl vätska och det räcker. Har du mer kött och det verkar bli för lite vätska, öka då med saft och porter. Lite grädde tillsätts ju också i slutet för att runda av smaken.

    SvaraRadera
  5. Väldigt gott och enkelt! Barnen gillade den också!

    SvaraRadera
  6. Skall bli kul att prova detta idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att den blev bra och uppskattad!

      Radera
  7. Tänker göra den här grytan på min dotters födelsedag. Hon är vegetarian så jag byter ut köttet mot sojabitar och så blir det grönsaksbuljong. Tror det blir bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om du redan testat, men jag tycker att man absolut ska kunna anpassa recept efter eget tycke och smak, ta bort, lägga till och byta ut. Låter riktigt spännande med vegetariskt så jag hoppas det lyckades om du vågade testa :)

      Radera
  8. Väldigt gott! Älskar detta recepet blir lika bra varenda gång! Körde på högrev! Favorit i min egna recept kokbok :) 5 av 5!

    SvaraRadera
  9. Ska köttet o löken stekas först? O hur stora bitar ska köttet vara?

    SvaraRadera
  10. Köttgrytor skall koka i minst 2,5 timmar för att bli möra o fina, gärna längre!

    SvaraRadera