lördag 29 september 2012

Mammas goda vinbärskaka

Egentligen vet jag att vinbärssäsongen är över, men denna kaka bakade jag på de allra sista bären och sen har det helt enkelt inte blivit av att blogga om den. Denna supergoda vinbärskaka har min mor alltid bakat i en riktig gjutjärnsstekpanna och därför gör även jag det och inbillar mig att bara det bidrar mycket till att den blir så fantastisk god. Men har man ingen sån panna går det (säkert) lika bra i en vanlig springform. 

Mammas vinbärskaka

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
100 g smält smör
ca 2 dl vinbär

Vispa ägg och socker riktigt poröst. Vänd ner mjöl och smält smör. Häll smeten i en smord och bröad form eller gjutgärnsstekpanna av mindre modell, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min. Låt den svalna och stjälp sedan upp den på ett fat och garnera ev med färska vinbär och pudrat florsocker.
Kakan kan också bakas med frysta bär, men då kan man pudra de med potatismjöl innan man strör de över smeten så att kakan inte blir så lös. Sen blir det ju såklart extra fint att garnera med färska vinbär och lite hela klasar, men om man inte har tillgång till det kan man bara pudra lite florsocker över.


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Nej, inget bakpulver ska det vara i denna kaka! Den blir verkligen jättegod, nästan lite seg-marängig i konsistensen:)

      Radera