måndag 12 mars 2012

Marinerad rostbiff

Herrrrrrrrrreguuud så gott, som Ranelid skulle ha uttryckt sig!!! Men det här var verkligen helt super. Hemmagjord marinerad rostbiff serverad med potatisgratäng och sallad. Det är faktiskt jätteenkelt att tillaga, men tänk bara på att köttet sedan ska marineras 1-2 dygn.
En stektermometer är ett måste, likaså en skärmaskin för att få tunna fina skivor. Annars är det lätt som en plätt ;) En perfekt rätt till ett buffébord är det också. En köttbit på lite drygt 1 kg räcker till många, ca 8 stycken när det serveras så här och säkert till 10 på en buffé om man skär riktigt tunna skivor.
Marinerad rostbiff

1-1½ kg rostbiff eller fransyska
salt, svartpeppar

Marinad:
1 dl kinesisk soja
1 dl balsamvinäger
1½ msk kalvfond
3 msk flytande honung
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin
½ kruka färsk timjan

Skär köttbiten ren från senor och fett. Krydda med salt och peppar och stek den i smör så att den får fin färg runtom. Placera köttet i en ugnsform och stick in en stektermometer i tjockaste delen. Stek i 125 grader tills termometern visa 58 grader. 

Hacka lök och vitlök. Klipp timjan grovt. Blanda ihop allt till marinaden i dubbla fryspåsar och lägg ner köttet direkt när det kommit ut från ugnen. Knyt igen och placera påsen i en stor bunke. Låt köttet stå framme tills det börjar kallna och ställ sedan in det i kylen. Vänd påsen nån gång då och då. Marinera i 1-2 dygn, jag marinerade bara 1 och tycker att det blev väldigt bra smak. 

Vid servering: Ta upp köttet, torka av det och skiva det tunt ca 2½ mm i skärmaskin. Lägg upp lite slarvigt på ett stort uppläggningsfat och garnera ev med stora kapris och färsk timjan.
Servera med potatisgratäng eller potatissallad och en fräsch grönsallad. Jättegott till helgen eller på buffén!

9 kommentarer:

  1. Tack! Låter gott! Skall testas!

    SvaraRadera
  2. Dålig beskrivning: Det framgår inte tydligt att man ska marinera köttet och låta det stå i kylen i tre dygn innan tillagning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker faktiskt att jag skrivit väldigt tydligt att köttet först steks och därefter läggs det direkt i marinaden. Tar då för givet att man förstår att man INTE marinerar köttet innan tillagning utan gör det EFTER. Sen står det också att det ska marineras i 1-2 dygn och inte i 3. Är det säkert att du verkligen läst receptet?

      Radera
  3. Jag har använt detta recept två gånger och jag tycker att den blir jättegod! Gästerna som har gett den mycket beröm så nu delar jag din adress till några av dem:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra att både du och dina gäster gillar det, det gör mig väldigt glad!
      Ha det bra!

      Radera
  4. Fantastiskt gott!
    Kasta inte bort marinaden. Häll upp den i en skål så att den som vill kan droppa på lite extra på köttet.
    Ann-Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att det uppskattades! Bra tips där med marinaden:)

      Kram!

      Radera
  5. Underbart uppskattat recept hos våra gäster o familjen. Slang serveras för tredje gången sen nyår. Vi gör en skön balsamicosås till, passar våra smaklökar perfekt! Delar gärna din sida, Therese!

    SvaraRadera
  6. Tack för receptet ��
    Uppskattades mycket av mina gäster och kommer att göras om många gånger��

    SvaraRadera