måndag 24 september 2012

Morotsbröd i långpanna

Här kommer ett tips på ett superenkelt och gott bröd som blir väldigt saftigt och får dessutom en underbar färg av morötter. Receptet finns egentligen redan på bloggen, men jag tänkte uppdatera det lite med bättre bilder. Håll till godo alla!


Morotsbröd i långpanna

50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl rapsolja
2-3 morötter
2 tsk salt
2 rejäla msk honung
½ dl hela linfrön
1 dl havregryn
4 dl fullkornsvetemjöl
ca 6-8 dl manitobamjöl eller vetemjöl special
eller vanligt vetemjöl

Smula jästen i en degbunke, gärna assistent. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör om så det löser sig helt. Tillsätt resten utom manitobamjöl. Rör noga så allt blandar sig, tillsätt sedan under tiden mjöl. Degen får gärna vara lite kladdig och absolut inte för kompakt. Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter. Stjälp upp degen direkt i en bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm). Platta ut degen med lite fuktade händer. Skär degplattan i rutor och jäs i ytterligare 30 min under bakduk. Grädda i 200 grader lite under mitten i ca 20-25 min. Brödet ska ha en fin ljusbrun yta och tiden kan variera mellan ugnar. Låt brödet svalna under bakduk och dela det sedan i rutor och sen mitt itu.

Det här är verkligen ett supergott och saftigt bröd som håller sig bra några dagar i skafferi, men som alla bröd är det ju såklart godast nybakat med smör och en ostskiva på!

*Manitobamjöl är ett nytt sorts mjöl som liknar vetemjöl-special, men ger ännu luftigare bröd och jag kan verkligen rekommendera det just till det här brödet. Jag hade också fullkornsvetemjöl i och tyckte det blev jättebra. Men om man vill kan man ju såklart utesluta det också och bara baka brödet på vanligt vetemjöl!*

5 kommentarer:

  1. Måste bara säga att jag blev så glad när jag hittade din sida igår när jag sökte efter recept på äppelkaka - gud så många bra härliga recept du har - det här kommer nog bli min favorit sida då det gäller recept!
    /Christine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack Christine! Så glad jag blir du är så välkommen hit och hoppas du hittar fler recept som faller dig i smaken :)

      Radera
    2. Är detta en långpanna som passar till ugnen eller är det 30 X 40 cm? Bra om det står i receptet. :) Ska prova baka den.

      Radera
    3. Ja men precis det är en "vanlig" ca 30x40 cm som brukar höra till ugnen. Lycka till! :)

      Radera
  2. skär man dom heltigenom inrutor

    SvaraRadera