lördag 22 september 2012

Slottsstek på älg och pressgurka

En solig men kall morgon idag, en fin höstdag verkar det bli! Tänkte idag tipsa er om en riktig klassiker, nämligen slottsstek med en riktigt god gräddsås, kokt potatis, kokta morötter, pressgurka och svartvinbärsgelé som tillbehör. Sååå, såååå gott! Jag gjorde steken på älgkött, men annars går det lika bra med en nötstek tex fransyska. 

Slottsstek  ca 4-6 port

ca 1½ stek av älg eller nöt
smör
salt, svartpeppar
1 gul lök
1-2 morötter
1 bit rotselleri
3 msk tomatpuré
1 msk ljus sirap
3 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond el 1 buljongtärning
2 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk timjan
5 vitpepparkorn

sås:
silad sky
ca 3 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
salt,peppar

Putsa steken fri från senor om det behövs. Bryn den sedan i en stekpanna med smör i och krydda under tiden med salt och peppar runtom. Bryn tills den fått fin yta runt hela. Flytta över till en gryta och tillsätt skalade rotsaker i bitar, tomatpuré, sirap, vinäger, fond, kryddor och vatten. Låt det småkoka under lock tills steken är genomklar och har en innertemperatur på ca 75 grader. 

Ta upp köttet och sila ner skyn i en ny gryta. Späd med grädde och smaka av med gelé, salt och pepppar. Skär köttet i tunna skivor och lägg ner i såsen. Låt allt ev småkoka en stund till för ännu mörare kött, eller servera direkt. Jag gillar när köttet tillagats länge och är riktigt mört så det nästan faller sönder, men det är helt och hållet en smaksak och beror också mycket på vilket kött man använder så ni får testa er fram! 

Pressgurka  ca 4 port

½ gurka
2 msk strösocker
2 msk ättikssprit
1 dl vatten
½ tsk salt
färsk bladpersilja

Skiva gurkan i tunna fina skivor och lägg ner i en skål. Blanda resten utom persilja och häll lagen över gurkan. Klipp persilja över. Lägg ett mindre fat över gurkan och ställ på en tyngd tex en mortel så att gurkan pressas ihop. Låt det stå så nån timme i kyl innan servering.

Servera steken och såsen med kokt potatis, kokta morötter, pressgurkan och en klick svartvinbärsgelé. Klassisk och supergod söndagsmiddag!!!





3 kommentarer:

  1. Hej Therese!
    Jag hittade din fantasiska blogg genom matklubben.se och blev så förtjust! Jag fick några älgstekar av min svåger förra veckan och stod en aningens handfallen. Jag har aldrig lagat till älg förut.
    Men jag hittade ditt recept på Slottstek och körde på. Hoppade över timjan och rotselleri och hade ingen gele till såsen. Men oj, vad gott det blev!! Tusen tack för tipset. Nu ska jag leta vidare i din härliga blogg!

    /Therese i Örebro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra att du både hittat hit och hittat ett recept du gillar:) Ett annat tips på vad du kan göra med en älgstek är ju klassisk porterstek som blir riktigt riktigt gott just på älgkött! Du är så välkommen hit till bloggen och hoppas du hittar något mer gott att testa.

      Kram=)

      Radera
  2. Hej, hittade ditt recept. Jag hade dock inte alla ingredienserna hemma så det blev till att koka steken med morötter, charlottenlök, äpple, timjan, sirap, balsamvinäger och tomatpuré.

    Kokade köttet tills det blev 84 grader, tog ur köttet och mixade resten, redde såsen med lite vetemjöl och en matsked creme fraiche (hade inte mer..). Serverade med rösti.

    /Andreas

    SvaraRadera