torsdag 18 oktober 2012

Aroniasaft med smak av kanel

Har ni någonsin testat aronia? Ett röd-svart bär som växer i vackra buskar i trädgårdarna som blir alldeles eldröd-orange i bladen nu på hösten. Bären är inte speciellt goda om man smakar de som de är, ganska beska, men när man kokar saft, sylt eller gelé på de blir de nånting helt annat. Supernyttiga är de också med massa vitaminer och antioxidanter. OBS! Tänk bara på att bären måste ha varit ute någon frostnatt eller att man plockar de och lägger i frysen en natt innan man ska använda de så försvinner det beska. 

Här har kokat saft på bären som blev riktigt god och jag smaksatte den med kanel för extra höstkänsla, men det kan man ju såklart utesluta om man vill, saften är riktigt god ändå och passar bra som måltidsdryck eftersom den inte blir allt för söt i smaken.


Aroniasaft med smak av kanel  ca 2 liter konc

2 liter rensade aroniabär
5 dl vatten
1 kanelstång
5-6 dl strösocker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat

Lägg bär och kanelstång i en gryta och häll på vatten. Låt det småkoka under lock tills bären skrumpnat och avgett all saft, ca 30 min. Kanelstången kan tas upp efter ca 10 min om man inte vill ha allt för mycket kanelsmak. Häll över bären i en silställning och låt det självrinna. Häll över saften i en ren gryta och tillsätt socker. Låt det koka nån min tills allt socker löst sig. Skumma noga och rör ut natriumbensoat i en lite mängd saft och rör sedan ner det i resten. Detta kan uteslutas om man i stället fryser ner saften och bara har lite framme åt gången så det inte hinner bli dåligt. Häll upp saften på rena flaskor och förslut genast. Låt de stå framme tills de svalnat och förvara sedan i kyl.

Vackert rubinröd blir den i färgen. Saften blandas med vatten precis som annan saft.
Aroniabären är verkligen vackra på hösten, liksom bladen. Tyvärr fick vi inte njuta av de så länge i år pga regnet som helt enkelt spolade bort alla vackra blad. Återkommer senare med recept på gelé av dessa bär!

3 kommentarer:

 1. Åh, det ser supergott ut! Jag som älskar kanel :)

  Fin blogg du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sanna! Om du älskar kanel är denna saft verkligen något för dig:)

   Radera
 2. Hej ! jag älskar också Kanel, så jag ska göra denna saft . Det ska bli spännande .

  SvaraRadera