onsdag 11 februari 2015

Smörgåstårta

Hoppas ni har en fin dag alla där ute! Vädret är ju helt galet nuförtiden, igår kväll visade termometern +13 grader och idag +8,6. Värst av allt är ju att det blir rena blankisen ute och man vågar sig knappt till brevlådan utan att halka och bryta några ben. 
I slutet av januari fyllde pappa 60 år och jag gjorde då smörgåstårta till "kalaset". Riktigt goda blev dom och uppskattade. 


Smörgåstårta  10 bitar

1 pkt 3 delad vetekaka
Grundröra:
2,5 dl vispgrädde
½ dl creme fraiche
2 msk majonnäs

Fyllning 1:
200 g skinkost
150 g rökt skinka-finhackad
1 liten burk avrunnen krossad ananas
nån msk grundröra

Blanda samman allt och bre ut på första botten. Lägg på andra delen.

Fyllning 2:
400 g skalade räkor
1 dl riven västerbottensost
4 kokta ägg-hackade
½ grönt äpple-finhackat
2-3 stjälkar salladslök-finstrimlade
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
lite grundröra

Blanda samman allt till en röra och bre på. (Tänk på att frysta tinade räkor ska vara väl avrunna. Låt dom gärna ligga på en handduk innan.)Lägg på översta delen och bre på resterande grundröra. Plasta och låt den stå i kyl till dagen efter. Spara gärna lite röra.

Garnering:
Crispsallad
10 stora skivor rökt skinka (gärna från chark)
10 skivor färdigskivad edamerost
paprikapulver
3 kokta ägg
400 g skalade räkor
körsbärstomater
gurka
citron
ärtskott

Bre gärna på lite röra om det finns kvar. Det gör tårtan saftigare och limmar bättre fast garneringen. Börja med att fästa salladsblad runt kanten så det blir jämnt och snyggt. Rulla skinkskivorna och vik dom som ett U och fördela dom jämnt runt tårtan. Rulla ihop ostskivorna och doppa ena änden i paprikapulver och lägg en ostskiva mellan varje skinka. Se till att räkorna är väl avrunna och lägg dom i mitten av tårtan. Skala och klyfta äggen och lägg en klyfta i mitten av varje skinka (mitt i U:et). Garnera sedan med delade tomater, gurkskivor, citronskivor och gärna lite ärtskott.


Så här blev det alltså tillslut. Riktigt fin tycker jag och minst lika god! Jag gjorde som sagt 2 och hade då bara dubbelt av allt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar