söndag 17 maj 2015

Focaccia med nässlor

Hoppas ni haft en härlig helg och fått njuta av lite sol i alla fall. Värmen kan man ju undra var den håller hus, men man får vara glad för det lilla:) 

Jag bakade ett riktigt gott bröd tidigare i veckan. En focaccia som fick lite extra smak och karaktär med lite grahamsmjöl och förvällda hackade nässlor. Nässlor är ju supernyttigt och perfekt att plocka in nu på våren när bladen är som spädast och nyttigast! Vill man kan man utesluta nässlorna helt eller ev ersätta dom med spenat.


Focaccia med nässlor  1st

25 g jäst
5 dl vatten 37 grader
1/4 dl olivolja
1 tsk salt
ca 1 dl förvällda, avrunna och hackade nässlor
1½ dl grahamsmjöl
ca 8-9 dl vetemjöl

1-2 msk olivolja
flingsalt
rosmarin

Lös jästen i vattnet och tillsätt därefter olja, salt och nässlor. Se till att krama ur all vätska från nässlorna så man inte tillför en massa vätska i degen. I sådana fall kan det behövas lite extra mjöl. Rör i grahamsmjöl och sedan vetemjöl lite i taget. Arbeta ihop en smidig men ganska lös deg. Låt den jäsa övertäckt i ca 35 min. Rör ihop degen igen och häll ut den på bakpappersklädd plåt och forma den till en rektangulär platta, jäs i 20-30 min till. Tryck försiktigt ner fingrarna i degen så små gropar bildas. Ringla över olivolja och stryk försiktigt ut den så hela degplattan täckts. Strö över flingsalt och rosmarin. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 25 min. Låt brödet svalna på galler utan bakduk för att bevara den krispiga goda ytan. Ät det helst nygräddat.

Får du över bröd, stoppa i en plastpåse och dela upp det dagen därpå och stoppa i brödrosten. Sjukt gott det med!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar