söndag 21 augusti 2011

Köttgryta i all enkelhet

Igår kokade jag en hederlig, klassisk köttgryta utan krångel. Det blev så otroligt gott. Visst är det även gott med lite mer "invecklade" recept också, men ibland är även det enklaste det godaste.
 Enkel köttgryta  4-6 port

1,5 kg nötkött
2 gula lökar
salt,peppar (svartpeppar/pepparmix)
vatten
köttbuljong
3-4 morötter
3 dl grädde
1 msk gelé
färsk persilja 

Skär köttet i lämpliga grytbitar. Skala och hacka löken. Stek köttet i omgångar i smör,salta och peppra och lägg efter hand över i en gryta. Stek löken och lägg över även den. Häll på vatten så det täcker och smula ner en buljongtärning. Lägg på lock och låt det småkoka läääänge. 2-3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört och börjar tråda sig lite. Skala och skiva morötter och tillsätt tillsammans med grädde. Låt koka ca 1 timme till. Rör ner gelé och klippt persilja. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt potatis och god gelé.

7 kommentarer:

  1. Ja, jag gillar när köttet blir riktigt mört och nästan faller sönder och då behövs den tiden. Det ska givetvis inte koka kraftigt utan bara småsjuda på svag värme. Vill man ha mer tuggmotstånd minskar man självklart bara tiden. Det är en smaksak.Det är bara att prova sig fram.

    SvaraRadera
  2. Har testat massa köttgrytor det senaste, med öl, vin och så vidare... men nu är det back to basic som gäller, testar grytan nu och det luktar fantastiskt... Luktar som hemma hos farmor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ibland är det enkla det bästa! Jag älskar verkligen mustiga grytor med vin och massa gott i, men ibland vill man bara ha det där enkla men ändå sååå goda.

      Radera
  3. För någon som är helt värdelös på matlagning, som jag är, så undrar jag om man inte kan koka potatisen i själva grytan? Jag försöker lära mig matlagning och denna verkar supergod!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig testat men det kan man säkert. Då skulle jag skala den och skära i större tärningar och lägga ner när ca 30 min återstår. Lycka till!

      Radera
  4. Vilken sort gelé är det du har? Är det svartvinbär?

    SvaraRadera