onsdag 28 september 2011

Mumsig tårta med maräng

I lördags hade vi personalfest. Maten ordnade vi själva i form av knytkalas. Det blev 4 olika pajer, sallad, bröd, tårta till efterrätt och en massa godis och snacks. Tyvärr glömde jag kameran hemma, men vi hade i alla fall en jättetrevlig kväll med en massa gott. Jag fixade tårtan och här kommer receptet:
Tårta med maräng  ca 12 bitar

100 g mjukt smör
1½ dl strösocker
5 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2½ dl strösocker
1 påse flagad mandel

Fyllning:
4-5 dl grädde som vispas
ev bär 
(helst färska eller frysta som fått tina lätt utspridda på ett fat)

Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt en äggula i taget och rör en stund mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Tillsätt mjölken. Bre ut smeten på ett välsmort bakplåtspapper i en långpanna. Vispa äggvitorna till maräng och tillsätt socker. Rör till en blank smidig marängsmet. Bre ut marängen ovanpå sockerkakssmeten. Fördela mandeln på och grädda i 175 grader ca 20 min. Låt kakan svalna och dela i 2 delar. Lägg ena delen på ett tårtfat och fyll med vispad grädde och fördela bär ovanpå. Lägg över andra botten. 
Tårtan är mycket enkel att göra, räcker till många och blir mycket saftig och god. Alla gillar den...så kan det bli mer perfekt!

 

7 kommentarer:

  1. Ska ha kalas med 12 pers, räcker det att göra en eller ska man göra två?

    SvaraRadera
  2. Ja du, har du övrigt fika också tror jag det räcker med en då brukar folk inte ta så stor bit. Men har du bara tårta skulle jag absolut göra två för säkerhets skull. Det är ju alltid bättre att ha för mycket än för lite. Lycka till, hoppas det blir bra.

    SvaraRadera
  3. Testar att göra den till kalaset i morgon. Tack för tipset:-)

    Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till med både kalaset och tårtan:-)

      Radera
  4. Är den lika god om man gör den dagen innan man ska ha kalas?
    Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan göra den dagen innan men marängen kommer då att mjukna. Vissa tycker dock att det är då den är som allra godast. Annars är mitt tips att göra själva kakan dagen innan och lägga den i frysen. Har du en stor frys kan du låta den vara kvar i långpanna, annars kan du dela den på mitten först. Ta fram den på morgonen den ska göras, vispa grädden och lägg ihop tårtan medan bottnarna är frysta så är den mycket lättare att hantera. Obs tinar på nolltid!

      Lycka till:)

      Radera
  5. Ett till tips som jag har gjort när det är många som ska äta och man vill ha en hel plåt är att göra en vanlig rulltårta först och den använder man som botten. sen gör man själva kakan som ska vara ovanpå. Man missar själva marängen under grädden men det är helt okay. Tack för tipset att lägga den i frysen ,det ska testas nu.

    SvaraRadera