tisdag 23 oktober 2012

Morotskaka

Go´morron! Ännu en vacker höstdag och lite snö under natten har vi fått så ett tunt vitt lager täcker marken och hustaken. Startade dagen med en uppfriskande prommis, nya broddarna på förstås, bästa starten man kan önska sig! Ett litet smarrigt recept har jag också till er och denna gång är det morotskaka. En riktig favorit för mig och jag blev så frestad när jag för en tid sedan läste om det på fina bloggen cookies n dreams, så jag var bara tvungen att baka. Suuuupergott säger jag bara!!!

Morotskaka

3 ägg
3 dl strösocker
300 g finrivna morötter
2 1/4 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk mald kardemumma
2 msk kanel

Topping:
30 g mjukt smör
1½ dl florsocker
200 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
ca 2 msk pressad citron

Vispa ägg och socker ganska lätt. Blanda ner morötter och olja. Blanda samman alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Vänd runt så allt blandar sig till en slät smet. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min. Den får gärna vara liiite kladdig i mitten, då blir den extra saftig. Låt den svalna.

Vispa ihop allt till toppingen. Jag började att vispa ihop smör och florsocker och tillsatte sedan resten och vispade med elvisp till en slät och fluffig smet. Bre ut på kall kaka. Låt den gärna stå i kyl till dagen efter, blir bara ännu godare. Denna bakade jag och tog med när vi skulle bort på middag, så därför blev det bara en halvdålig bild i all hast. Men jag hoppas ni ändå förstår hur himla god denna kaka är!


8 kommentarer:

  1. Morotskaka är beroende framkallande. Dessutom är det ju "nyttigt" med morötterna i :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beroendeframkallande...JAAAAA! Och precis som du säger kan man ju intala sig att den är lite nyttigare och så tar man en extra bit för det är man ju värd, eller hur? ;)

      Radera
  2. ja älskar morotskaka,klart en av favorit kakorna.så gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är bara hur gott som helst! Testa det här receptet för den blev helt perfekt:)

      Radera
  3. En riktig mummakaka det här....o lite nyttig är den väl iaf ;)

    SvaraRadera
  4. Mmm... inte mycket som slår en morotskaka! Jag håller med dig om att kakan bara mognar och blir godare av att stå till sig i kylskåp. Men vem kan motstå den, blir ju nästan aldrig kvar något. Jag gjorde en variant av morotskakan när jag bytte morötterna mot pumpa. Blev jättebra det också. Har inte hunnit lägga upp receptet än dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kakan med pumpa låter ju supersmarrigt så jag ska hålla utkik efter det receptet:) Kram!

      Radera