lördag 26 januari 2013

Chokladrutor med smak av apelsin

Långpannekakor är alltid populära kakor. Snabba och enkla att baka och många blir det på en enda gång. Dessa chokladrutor har en härlig smak av apelsin och gillar man typ romerska bågar är detta en perfekt kaka! Apelsinerna är ju helt underbara den här årstiden så jag passar på och äter de i mängder.

Chokladrutor med smak av apelsin

150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
rivet skal av ½ apelsin
pressad saft av 2 stora apelsiner

Glasyr:
½ dl vipgrädde
100 g vit choklad
1 dl florsocker
kokos

Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vanilj, kakao, bakpulver och vetemjöl i en bunke och sikta ner det i äggsmeten. Vänd ihop en slät smet växelvis med smöret. Finriv apelsinskalet och tillsätt + den pressad saften. Rör försiktigt runt så allt blandas till en slät smet. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader, just under mitten i ca 20 min. Känn med sticka när den är klar och den ska vara nästintill torr, alltså liiite kladdig. Låt kakan svalna.

Koka upp grädden till glasyren och tillsätt chokladen i mindre bitar. Rör så den smälter. Rör ner florsocker och bre glasyren på den kalla kakan Strö över kokos och låt den svalna så glasyren stelnar och skär sen upp i bitar. Vill man ha extra mycket glasyr kan jag rekommendera att göra dubbel sats eftersom denna bara ger ett tunnare lager.

2 kommentarer:

  1. Låter jättesmarrigt. Ska prövas till nästa helg.
    Ha det bra och fortfarande en av de bästa bloggarna.
    Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ewa!!! Lycka till med kakan. Kram:)

      Radera