torsdag 17 januari 2013

Shephards pie

Riktigt kallt ute idag -26 grader! Avvaktar lite med prommis och ser om det kanske blir lite varmare. Idag börjar också badet om efter juluppehållet! Längtar verkligen och där är det riktigt vaaaarmt!!!

Här kommer också tips på en riktigt bra vardagsrätt, nämligen shephards pie en form av köttfärsgratäng. Riktigt gott och lättlagat och här går det utmärkt att använda rester. Kanske har ni lite överbliven köttfärssås i frysen och kokt potatis kvar sen dagen innan, ja då passar det jättebra att svänga ihop denna rätt. 

Shephards pie  4 port

Köttfärsröra:
400 g köttfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1½ msk vetemjöl
1½ msk tomatpuré
2 dl vatten
1 fond du chef grönsaksfond-tärning
salt,peppar
chilikrydda
oregano

Potatismos:
12 medelstora potatisar
1-2 dl mjölk
salt, vitpeppar

Garnering:
2 dl majs
2 dl ärtor

Fräs ihopfärsen med hackad lök och paprika. Strö över mjöl och rör om noga. Tillsätt tomatpuré, vatten och fond du chef. Låt det koka ihop en stund. Späd ev med lite mer vatten om det verkar alldeles för tjockt. Smaka av med kryddor. 

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa den tillsätt mjölk och vispa gärna med elvisp ihop ett mos som inte får för löst. Smaksätt med salt och peppar. 

Lägg köttfärsröran i en ugnsform och spritsa moset över. Lämna ev lite plats och garnera med ärtor och majs. Gratinera i 225 grader i ca 10 min eller tills moset fått fin färg.

För mig blev det ingen plats över till att lägga ärtor och majs så de serverades bredvid i stället, men vill man kan man också lägga det ovanpå köttfärsen och sen spritsa ut moset.

Källa: Viktväktarna 7,5 points/port




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar