torsdag 3 januari 2013

Creme brulee

Nyårsefterrätten blev creme brulee. Faktiskt första gången jag både lagar och äter det, men inte sista kan jag lova! Även om jag inte var helt nöjd för början så blev de otroligt goda och väldigt lyckade. En perfekt avslutning på en trerätters-middag. 

Creme brulee  6 port

1 vaniljstång
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
6 äggulor

Garnering:
råsocker
hallon
citronmeliss

Placera ut 6 st små portionsformar i en långpanna. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång, mjölk, grädde och ½ dl strösocker i en kastrull. Koka upp. Vispa äggulor och ½ dl strösocker fluffigt med elvispen. Plocka upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och häll den sedan över äggulevispet under omrörning med en vanlig visp. Fördela smeten i formarna och häll hett vatten i långpannan så det når ca halvvägs upp efter formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 40 min. Låt de kallna helt och gärna stå i kyl till dagen efter. 

Strö över råsocker och bränn med en gasolbrännare tills sockret smält och fått fin gyllene färg. 

Efter gräddningen var jag inte riktigt nöjd då jag tyckte att ytan blev krusig och nästan som att det bildats små-små klumpar på ytan. Detta försvann dock helt när man brände av dom och konsistensen var helt slät och perfekt! Ibland oroar man sig bara i onödan:)


Garnera ev med några hallon och en kvist citronmeliss.





10 kommentarer:

  1. Man oroar sig ALLTID i onödan, speciellt när man ska bjuda någon på middag!! ;)

    Har aldrig heller provat göra eller äta Creme Brulee men är sugen på att testa! Smakar det typ som pannacotta eller? David fick i julklapp av jobbet att man går in och väljer sin egen gåva på en sida, där fanns bl.a. en gasolbrännare som han nog ska välja - då kan vi äntligen göra sånt här :) Ska ta och testa det här receptet då! /Ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det smakar väldigt likt pannacotta, så gillar man det kommer man absolut att gilla creme brulee! Väl värd ett försök tycker jag:)

      Radera
  2. Har velat göra de här jättelänge men har ingen brännare.
    så gott,och ja vill ha mmm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tips om du inte har nån brännare är att bränna de i ugnen. Har inte testan men hört att det ska gå riktigt bra. Sätt ugnen på grill övervärme och sätt in formarna just under gallret. Ha ugnsluckan öppen och vakta hela tiden för det går fort. Riktigt gott så testa vet ja:)

      Radera
  3. hej på dig! såg att du finns på instagram, ha du lagt till bloggen på facebook också eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte facebook, inte än i alla fall men meddelar i fall det skulle hända ;)

      Radera
  4. Det som är så gott!! Har haft en liten brännare en gång i tiden, sen har det inte blivit av att jag skaffat nån ny.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det smaskens! En bra brännare är en bra investering tycker jag, men annars går det ju bränna de i ugnen också:)

      Radera
  5. Ser jätte gott ut. Har aldrig testat att baka det själv.
    Väldigt snygga skålar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste du testa nån gång! Skålarna kommer från Ikea:)

      Radera