måndag 7 maj 2012

Ugnsomelett med champinjonstuvning

Här kommer ett superbra recept på ugnsomelett som passar jättebra till en stek, kotletter eller revbensspjäll. Gör gärna en champinjonstuvning och häll över den färdiga omeletten. En klassiker på julbordet är det ju också. Recepet kommer från "Vår kokbok" och är det bästa nånsin tycker jag. Omeletten blir lätt och luftig i konsistensen och helt perfekt!
 Ugnsomelett  ca 6 port

6 dl mjölk
1½ msk vetemjöl
5 ägg
½-1 tsk salt

Vispa ihop mjölet med ca 1 dl mjölk. Koka upp resten av mjölken. Ta kastrullen åt sidan  och vispa ner mjölblandningen. Vispa noga så inga klumpar bildas. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt det koka upp på nytt. Ställ därefter kastrullen åt sidan för att svalna. När mjölken svalnat vispar man ner ett ägg i taget och salt. Om man ska ha stuvning över behövs inte så mycket salt. Grädda i 200 grader i ca 25 min. Stick försiktigt med en gaffel för att kolla om den stannat.

Om man serverar den som ett tillbehör till en kötträtt räcker det till ca 6 port. Kanske till 4 om man serverar den som ensamrätt. Om man inte kokar mjölet med mjölken på detta vis kommer mjölet att sjunka till botten och omeletten blir mindre lyckad.

 Champinjonstuvning

1 mellanstor burk konserverade champinjoner
3 msk smör
3 msk vetemjöl
spad från champinjonerna
mjölk
salt, vitpeppar

Häll av spadet från champinjonerna med spara det. Hacka ev champinjonerna i mindre bitar och stek de i smöret. Strö över mjöl, rör om och späd med champinjonspadet och mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stuvningen få sjuda i minst 5 min och häll den sedan över den färdiga omeletten.
  Riktigt gott till en kötträtt som tex revbensspjäll och potatis. Världens godaste revbensspjäll hittar du recept på HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar