fredag 29 maj 2015

Kesolasagne

Hej!  Hoppas ni får en fin fredag och en härlig start på helgen. Jag laddar för jobb ikväll, men sen ska jag njuta av ledig helg.

Från i måndags gick jag med i viktväktarna online. Jag har ju tidigare använt mig av den "gamla" metoden själv med pointsräknande men aldrig varit medlem och det har funkat det med när jag varit motiverad. Men nu kände jag att jag ville ha en extra kick och gick därför med på "riktigt". Det blir en liten omställning att nu räkna de nya propointsen och tänka om lite, men hittills går det jättebra och motivationen är på topp. Jag har ju en del viktväktarrecept sen tidigare här på bloggen med points. Hädanefter kommer recepten med propoints och kanske kommer jag att ändra eller lägga till propoints på mina gamla recept, mest för min egen skull men är ni intresserade får ni gärna höra av er:)

Tidigare gjorde jag en grymt god lasagne med keso i som ni bara måste testa. Ett otroligt bra recept som funkar jättebra som vardagsmat eftersom den går riktigt snabbt när man inte behöver ha någon ostsås. Detta är min tolkning på ett recept från viktväktarna. Testa gärna!

Kesolasagne  5 port

400 g nötfärs (10%)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor 
1 grovriven morot
2 stjälkar selleri (kan uteslutas eller bytas mot 1 extra morot)
1½ msk kalvfond
1 burk krossade tomater + lite vatten
ca 1 tsk svartpeppar
ca 1 tsk gurkmeja
ca 1 tsk paprikapulver
ca 2 tsk torkad oregano
ca 1 tsk torkad basilika
lite cayennepeppar
salt efter smak
500 g mini keso 
1½ dl riven gratängost (24%)
7 st lasagneplattor

Fräs köttfärsen smulig utan extra fett i en teflonstekpanna. Tillsätt hackad lök och vitlök. Tillsätt även riven morot och finhackad selleri. Låt allt fräsa ihop lite. Tillsätt kalvfond och krossade tomater. Skölj ur burken med lite vatten och häll ner. Tillsätt alla kryddor. Det kan låta som mycket kryddor, men det behövs ganska mycket smak på köttfärsen eftersom keson och pastan inte har så mycket smak i sig. Gurkmeja kan låta lite konstigt, men blir så himla gott och färsen får en riktigt härlig färg utan att bli knallgul. Låt färsen gärna koka ihop länge om man har tid, det blir mycket godare då, smaka av och justera med mer kryddor om det behövs. Har man mer bråttom kortar man tiden och rör ner keso. Bottna en ugnsform med lite sås, lägg på hälften av plattorna, på med sås resten av plattorna och sedan resten av såsen och den rivna osten. Tillaga i 200 grader i ca 30 min.  Låt den gärna stå till sig 10 min innan servering.

Servera med grönsaker så blir det en riktigt god och mättande måltid. Lasagne är ju också jättebra mat för matlådan och funkar fint att frysa in i portionspaket!


Källa:Viktväktarna 8 propoints/portion





1 kommentar: