torsdag 10 november 2011

Hel kyckling i lergryta

Alltså, det här var bara huuuur gott som helst!!!! Marinerad hel kyckling som stekts länge i ugnen i lergrytan och därmed blir så otroligt mör och god. På köpet får man dessutom en helt underbar sås. Rätten tar en stund att laga, men det sköter ju ugnen så det är med andra ord en mycket lättlagad rätt. Bra va?!
 Marinerad kyckling i lergryta  4 port

1 hel kyckling, färsk eller fryst tinad
Marinad:
2 msk soja
4 msk thai chilisås
1 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk svartpeppar
1 tsk chiliexplosion 

Såsen:
silad sky
2 dl grädde
maizenredning

Blanda ihop allt till marinaden. Skär bort överflödigt skinn från kycklingen. Snitta skinnet och massera in marinaden i kycklingen. Placera kycklingen i en stor fryspåse och häll på all marinad. Knyt åt och låt den marinera ca 1 timme, eller längre. Lägg under tiden lergrytan i blöt. Torka av grytan och placera kycklingen i. Häll över marinaden och lägg på locket. Ställ in i kall ugn i nedre delen och vrid på 200 grader. Låt den stå ca 1½ timme. Sila av skyn ner i en kastrull. Häll ner grädde, koka upp och red med maizena. Servera kycklingen med såsen, ris och sallad. 

27 kommentarer:

  1. Supergott! Tack för ett bra recept! :)

    SvaraRadera
  2. Tack....va kul att du gillade det!

    SvaraRadera
  3. Oj oj oj sååååå gott!! Godaste kycklingen på väldigt länge! Och såsen hade man nästan kunnat äta med sked! :)
    /Susan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din fina kommentar! Jättekul att du gillade kycklingen:) Jag kan bara hålla med dig, det blir verkligen gott!
      Kram!

      Radera
  4. Detta recept måste jag testa! Men jag känner inte till Chiliexplosion, hittar jag den på ex ICA, eller är det en specialblandning?
    /Marianne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chiliexplosion är en kryddblandning från Santa Maria i en praktisk kryddburk med kryddkvarn. Den bör finnas på de flesta butiker. Jag tycker den är väldigt god och användbar till mycket. Inte allt för stark i smaken och med lite sötma. Om du inte hittar den kan man säkert ha annan chilikrydda eller utesluta det helt. Den blir jättegod ändå och ganska kryddstark.

      Lycka till! :)

      Radera
  5. Matkräsne sonen, fyra år, åt både kyckling och sås med god aptit. Bästa middagen på länge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin! Så roligt att höra att både du och sonen gillade maten. Att få en matkräsen 4-åring att äta med god aptit är nog det bästa betyg man kan få:)
      Tack för en fin kommentar och hälsa sonen.
      Kram:)

      Radera
  6. Tack för ett gott recept och jätte mumsig sås:-) tack jag kommer definitivt göra om detta igen:-)

    SvaraRadera
  7. Tack bästa receptet jag hittade tack igen
    Skall titta in till idg igen
    Anita L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anita! Du är så välkommen tillbaka:)

      Radera
  8. Kycklingen - och inte minst såsen! - blev jättegod! Tack för bra recept. Nästa gång ska jag testa att tillsätta två pressande vitlöksklyftor i marinaden också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv och kul att du gillade det! Vitlök passar nog helt perfekt:) Lycka till.

      Radera
  9. Hej:) måste bara säga åter igen, så mumsigt:)) fjärde gången jag gör denna rätt nu och bjudit på den 1 gång och den gick verkligen hem:)) så alltid när jag ska göra kyckling i lergryta så gör jag just denna rätt, otroligt mumsigt:))!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jätteroligt att höra!!! Blir alltid lika glad över positiv respons:-)

      Radera
  10. Har ännu ej provat receptet, men har någon testat med stora kyckling-FILÉER? Det borde väl också gå? Fast jag förstår ju att en HEL kyckling bidrar med en hel del smaker... Men i övrigt så älskar jag bruket av lergryta!!! Detta måste prövas, väldigt snart!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte testat med kycklingfiléer, men varför inte...Jag antar att du får reglera tiden så de inte blir för torra. Men annars rekommenderar jag verkligen hel kyckling!!!
      Lycka till!

      Radera
  11. Hej. Hittade ditt recept idag och hittade bara thai hot chili sauce i affären.. kanske blir för starkt då eller vad tror du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sabina, ledsen att svaret har dröjt.... vet inte om du redan har hunnit testa men det kan ju bli lite väl starkt om det är en extra het chilisås. Jag vet inte hur känslig du är men börja och ta hälften kanske. Sambal går ju också att utesluta om man vill minska på hettan.

      Lycka till!

      Radera
  12. Tack för ett enkelt och gott recept!

    SvaraRadera
  13. Hallå eller, Ni MÅSTE ha mycket med vitlök i marinaden, mmmmmmmm

    SvaraRadera
  14. Vilken god kyckling med supergod sås. Jag hade även i Purjo, vitlök, gullök och morötter och grönsakerna var supergoda att äta till maten :) Kommer defenitivt att laga detta igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att gillade det och va roligt med lite inspiration om hur man kan variera rätten!

      Radera
  15. Såååå gott!!!!! Jag fyllde dessutom kycklingen med mango och ett par citronklyftor. Såsen var ju gudomlig!

    SvaraRadera
  16. Detta är det godaste kycklingrecept jag vet och såsen.... underbar. Receptet har följt oss nu i många år och kommer att fortsätta i generationer ;0) Stort tack!!!! Har ni inte provat? Ni har missat ngt :0) men kan åtgärdas.

    SvaraRadera