måndag 6 februari 2012

Kinesisk fläskgryta

Måndag idag och ledig dag eftersom jag jobbat i helgen. Idag visar termometern endast -15 grader, men det blir en innedag ändå tror jag, har nämligen planerat att städa huset. I fredags gjorde jag en god köttgryta på skinkstek med sötsur sås. Riktigt gott och mycket mat blev det! Grytan kan göras på vilket fläskkött som helst, t.ex karrè, bog, kotlettrad, fläskfilè och ytterfilè. Ursprungsreceptet kommer från www.kryddburken.se men jag gjorde om det lite. Hade tänkt ha i en röd paprika också som jag var så säker på att jag hade hemma, men icke...Skriver i alla fall in det i receptet.
 Kinesisk fläskgryta  ca 6 port

500 g strimlat fläskkött
1 hackad gul lök
salt, peppar, paprikapulver
7 dl vatten 
2 köttbuljongtärningar
3 msk tomatpurè
2 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung
1-2 msk kinesisk soja 
1 liten burk skivad ananas
1 röd paprika
1 burk skivade vattenkastanj
1 burk skivad eller strimlad bambuskott
1 burk böngroddar
1 burk minimajs
ca 200 g fryst broccoli
tabasco
Stek köttet och löken i smör. Låt köttet få lite färg. Krydda med lite salt peppar och paprikapulver. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Det ska bli ganska kraftig smak på spadet.Låt köttet få koka under lock på svag värme i ca 1 timme eller tills köttet är mört. Tillsätt tomatpuré, vinäger, honung, soja och spadet från ananasen. Strimla paprika och tillsätt. Häll av spadet från burkarna och skölj grönsakerna noga innan de tillsätts. Dela majsen i mindre bitar. Tillsätt broccoli i mindre buketter. Låt allt puttra ihop lite. Smaka av och krydda ev på lite innan servering. Droppa gärna i lite tabasco för extra "sting". Skär ananasen i mindre bitar och rör ner. Servera grytan med kokt ris.


4 kommentarer:

  1. Hej testade receptet fast utan ananas blev jätte bra.. tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra!! Självklart kan man byta och utesluta grönsaker efter vad man själv gillar:)

      Radera
  2. Också testat receptet , hade i Sambal i stället för tabasco och inte heller ananas , blev jättegott , tack Therese.. :-)

    SvaraRadera