fredag 24 februari 2012

Smörgåstårta med räkor

Här kommer den andra smörgåstårtan som jag gjorde till Lars mormor när hon fyllde 80 år. En riktigt god tårta blev det med bl.a räkor och ägg. Kanten är garnerad med krossade ostkrokar och detta gör man samma dag som fyllningen, d.v.s dagen innan den ska ätas.
 Smörgåstårta med räkor  ca 16 bitar

1 pkt "fyrkanten" 3 stora tjocka vetekakor
5 dl grädde som vispas
ca 2-3 msk majonnäs
(mjölk)

Fyllning 1:
12 st hårdkokta ägg
ca 2 dl vispad grädde
ca 4-6 msk kaviar (kalles)

Fyllning 2:
800 g färdig skagenröra/smögenröra el liknande god röra
1 dl skalade räkor
1 dl kräftstjärtar
1 dl vispad grädde

Garnering:
krossade ostkrokar
1 kruksallad
8-12 kokta ägg
4 tomater
800 g skalade räkor
1 burk kräftstjärtar i lag
gurka
1 carambole
1 citron 
färsk dill

 Börja med att dela bottnarna mitt i tu så att det blir 6 stycken tunnare bottnar. Lägg ut 2 bredvid varann på en stor bricka. Pensla ev med lite mjölk för ännu saftigare tårta, men det kan hoppas över om bottnarna är riktigt färska. Vispa all grädde. Hacka äggen och blanda med grädde till lagom konsistens och smaksätt med kaviar. Bre ut fyllningen på bottnarna och täck med 2 bottnar. Upprepa penslingen med mjölk. Blanda röran med hackade räkor och kräftstjärtar. Blanda ner grädde. Bre det över bottnarna och täck med de resterande bottnarna. Blanda ner majonnäs i grädden som är kvar och bre ut på och runt hela tårtan. Garnera kanten med fint krossade ostkrokar. Plasta tårtan och låt den stå i kyl till nästa dag. Spara ev grädde som blir kvar.

Garnering: Börja med att lägga ut salladsblad längs hela kanten. Klyfta äggen, helst med en speciell "klyftare". Skär tomaterna i ungefär lika stora klyftor. Garnera med varannan ägg-tomatklyfta-gurkskiva  runt hela tårtan. Det kan vara bra att ha kvar lite grädde att "limma" med så de stannar kvar. Lägg massor med räkor och kräftstjärtarna i mitten av tårtan. Garnera med mera ägg, carambole i skivor, citron och dill.

TIPS! Om  man ska garnera en tårta eller annars vill att äggen ska vara lätta att skala och bli fina ska man låta äggen stå framme i rumstemperatur ca 2 dagar innan man kokar dem. Funkar fantastiskt bra! 
Gott, gott, gott......

2 kommentarer:

  1. Tack för detta! Gjorde den i helgen och den blev god! Hur gör du när du ska få på ostbådekrosset? Det var lite bökigt tyckte jag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag håller med om att det är inte det lättaste att få till kanten. Jag la remsor av bakplåtspapper runt och använde en tesked och försiktigt tryckte dit smulorna. Man få pillra på en stund.Papperet är bra att ha eftersom mycket rasar av. Ta försiktigt bort papperet så följer smulorna med och det ser prydligt ut. Kul att du gillade tårtan! :=)

      Radera