torsdag 23 februari 2012

Smörgåstårta med skinka

Här kommer recept på den första smörgåstårtan jag gjorde till 80-års kalaset. Det är den med bl.a skinka. Supergod blev den!!! Jag har tidigare bloggat om smörgåstårta och fyllningen är i princip densamma. Garneringen är däremot lite annars. Den här tårtan är dessutom mycket större så här kommer receptet:
Smörgåstårta med skinka  ca16-bitar

1 pkt "fyrkanten" 3 st tjocka vetekakor
5 dl grädde
2-3 msk majonäs 
(mjölk)

Fyllning 1:
2 askar bredbar leverpastej
ca 4-6 msk bostongurka 
ca 2 dl vispad grädde

Fyllning 2:
ca 300 g rökt skinka i skivor
2 askar mimosasallad à 400g
ca 1 dl vispad grädde

Garnering:
24 stora skivor skinka rökt eller kokt
16 skivor färdigskivad edamerost
paprikapulver
1 kruka crispsallad
vindruvor
1 ask baby-plommontomater
gurka
1 ask physalis
1 apelsin
färsk kruspersilja

Klyv bottnarna mitt i tu så att det blir 6 stycken. Lägg 2 bredvid varandra på en stor bricka och pensla ev med lite mjölk för ännu saftigare tårta, men det kan hoppas över om bottnarna är riktigt färska. Vispa grädden. Rör ihop pastej, bostongurka och grädde till en lagom smet. Bre det på bottnarna. Lägg över 2 bottnar och pensla ev med mjölk. Hacka skinka och blanda med mimosasallad och lite grädde. Bre ut på bottnarna. Täck med de resterande bottnarna. Blanda ner majonnäs i grädden som är kvar och bre ut på och runt hela tårtan. Plasta och låt den stå i kyl till nästa dag. Spara ev lite grädde och bättra på ytterlagret då den ska garneras. 

Garnering: Börja med kanten, skär bort det grova på salladen och använd bara det krusiga. Täck hela kanten med salladen. Vik in lite av skinkan och rulla de. Rulla ostskivorna och dela de sen på 2. Doppa ändarna av osten i paprikapulver. Dela vindruvorna. Lägg längs kanten skinka-ost-druvor. Se till så det blir jämnt antal. Ska det vara en 16-bitars tårta ska det vara 8 av varje på varje sida. I mitten av tårtan delade jag skinkskivorna på 2 rullade ihop och la de mot osten. Osten rullade jag och la mot skinkan så det blev varannan. Tomaterna delade jag och la däremellan. Gurkan skivade jag, delade och stack ner mellan osten och skinkan. Slutligen garnerade jag med physalis, apelsinskivor och färsk persilja. 

Det är bara att låta fantasin flöda när man ska göra smörgåstårta! Men satsa på bra råvaror. Köp t.ex skinkan över chark där man får riktigt fina stora skivor och dessutom mycket godare. Paprikapulvret ger inte direkt smak åt tårtan med det blir fint och effektfullt att doppa osten på detta sätt.
Sååååå gott!!!

2 kommentarer:

 1. Hej Therese,

  Vilka fantastiska recept, thank you!

  Erik 30år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik! Tack för din fina kommentar:) Tyvärr har jag helt missat den, ber så mycket om ursäkt för det. Brukar annars ge feedback tillbaka direkt.

   Radera