fredag 6 juli 2012

Bakad potatis med 2 goda röror

Bakad potatis med kalla röror är riktigt gott och passar bra nu på sommaren. Här har jag gjort 2 stycken röror, tycker det är extra gott med olika röror, en skinkröra och en räkröra blev det. Serverar man båda rörorna räcker det till 4 port. Väljer man bara en räcker det till 2 eller möjligtvis 3.


Skinkröra till bakad potatis  

2dl creme fraiche el turkisk yoghurt
ca 150 g rökt skinka i tunna skivor
2 tomater
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
torkad persilja

Hacka skinkan i fina bitar. Dela tomaten och ta bort kärnorna. Hacka tomaterna och blanda det och skinkan med creme fraiche. Pressa eller riv ner vitlöksklyftan. Smaka av med salt, peppar och torkad persilja. 

Röran blir godast med riktig creme fraiche, men se till att gröpa ur tomaterna ordentligt annars kan den lätt bli lös.

Räkröra till bakad potatis

2 dl turkisk yoghurt 
1-2 msk majonnäs
½ finhacka rödlök
4 bitar crabfish
2 dl skalade räkor
½-1 burk rom
italiensk salladskrydda
finhackad dill

Blanda yoghurt med majonnäs och rödlök. Hacka crabfishen fin och rör ner. Se till att räkorna har runnit av ordentligt, krama ev ur extra vätska. Grovhacka eller blanda ner de hela (smaksak). Tillsätt rom, salladskrydda och dill efter smak.

Jag brukar alltid använda yoghurt till denna röra eftersom jag tycker att den brukar bli lite lös med creme fraiche. Men vill man hellre använda det så går det självklart bra!

Båda rörorna smakar bäst om de får stå i kylen nån timme innan de ska serveras.

Bakad potatis

1 stor bakpotatis/person

Picka flera hål i potatisen med en potatissticka eller en gaffel. Baka de i ugnen i 200 grader i ca 1 timme. Känn efter lite då och då när potatisen är mjuk. Den kan också bakas i micron på full effekt i ca 15 min. Men samma sak där kolla nån gång för tiden kan variera mycket. 

Skär ett kryss i potatisen och tryck till lite. Lägg ner en klick smör och stör på lite salt. Servera potatisen med rörorna, en sallad och vitlöksbröd.
1 kommentar:

  1. Röror är riktigt mumsigt! Förr brukade jag ha med mig bakad potatis som lunch till jobbet, slängde in den i mikron bara och svisch vilken lunch man fick. Nu var det länge sedan.

    SvaraRadera