tisdag 8 januari 2013

Köttgryta i lergrytan

Hej svejs! Hoppas ni har det bra:) Här faller snön lätt och jag ska strax ut på en härlig promenad. Jag (liksom många andra) har ju som plan att NU börjar mitt nya nyttigare liv, som alltid efter nyår;) men, men....tänkte i alla fall köra viktväktarna så får vi väl se sen. Så mycket mat framöver kommer att vara därifrån, eller inspirerad därifrån. Jag kommer också att sätta ut antal points på recepten efter gamla pointssystemet då det är det jag använder. Pointsen är mest för min egen skull så jag har det sparat. Hoppas ni inte tycker detta känns trist, för jag lägger bara ut mat som jag själv tycker är gott och vill man inte äta enligt viktväktarna byter man bara ut de lätta produkterna mot vanliga! Sen kommer det heeeelt säkert att dyka upp helt vanliga (onyttiga) recept också.

Denna goa gryta är inspirerad från viktväktarna och blev supergod, väldigt mustig och värmande. Att laga den i lergrytan blir så gott och mört tycker jag, men vill man går det lika bra i en gryta på spisen också.

Mustig köttgryta i lergryta  4 port

500 g grytbitar av nöt
2 msk smör eller olja
salt, svartpeppar
1 stor gul lök
1 msk färsk hackad timjan
1 msk färsk hackad rosmarin
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
1½ dl glögg
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 burk hela tomater
1 burk hela champinjoner
1 röd paprika

Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 30 min. Stek köttet i smör tillsammans med salt och peppar. Låt det få fin färg runtom. Flytta över det till grytan. Grovhacka eller klyfta löken och stek även den i lite smör. Flytta över till grytan och tillsätt kryddor, glögg, vatten och fond. Sätt in grytan i kall ugn och vrid på 200 grader. Låt den stå inne i 1½ timme. ta ut grytan och tillsätt tomater, avrunna champinjoner och hackad paprika. Tillsätt ev lite vatten och salt och peppar om det verkar behövas. Ställ in grytan i ugnen igen i 1 timme till. Köttet ska vara riktigt mört så ni får prova er fram för tiden kan variera beroende på vilket kött man använder. Servera med kokt potatis eller potatismos.
Sååå gott detta var!!! Ger 5 points/port och 7 med valfri mängd potatis.

Glögg gav en riktigt god mustig smak på grytan utan att ta över. Men vill man kan man i stället ta öl eller svartvinbärssaft som och gör det gott och mustigt.



2 kommentarer:

  1. Hej! Just köttgryta är ingen favorit för min del, men jag läser mer än gärna viktväktarvänliga recept! Har tänkt börja med vv direkt bebisen är ute ;) /Ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Tycker vv är riktigt bra just för att man får äta allt och inte behöva utesluta en massa gott;)

      Radera