måndag 21 januari 2013

Röding i ugn med god sås

Hej på er! Hoppas helgen varit bra. I går firade vi pappas födelsedag och jag bjöd på middag. Röding blev det dagen till ära och sen hade pappa köpt med sig en tårta från Stigs. 

Såsen till fisken måste ni bara testa! Den är verkligen suuuupergod och passar perfekt till röding men även till regnbåge eller lax. 

Hel röding i ugn 
hel röding
salt
smör
färsk dill
Salta fisken rejält runtom och inuti. Fyll buken med några rejäla klickar äkta smör och hela dillkvistar. Placera fisken på ett stort folieark, vik ihop så öppningen hamnar upp och tillaga i 200 grader i ca 30 min. Beroende på fiskens storlek varierar tiden. Kolla om den är klar genom att försiktigt öppna foliet och peta med en gaffel vid ryggfenan som ska släppa lätt.
Vi hade 2 rödingar som vägde ca 800 g st och tillagade de i var sitt foliepaket. Det räckte till 6 port.

God dillsås till fisk  4-6 port

2 msk smör
1½ msk vetemjöl
1 dl vatten 
½-1 fiskbuljongtärning
4 dl grädde
1-2 msk messmör
citronpeppar
salt
hackad dill

Smält smör och rör ner mjölet. Häll på vatten och späd med grädde. Smula ner buljong, börja med den mindre mängden. Låt det koka ihop lite och rör sedan ner messmör och ev lite mer buljong efter egen smak. Låt det sjuda ihop nån min. Smaka också av med citronpeppar, salt och hackad dill just innan servering.

Riktigt riktigt gott!!! Inte mycket som klår denna maten om man frågar mig:)

En smarrig prinsesstårta som avslutning på middagen!




8 kommentarer:

  1. men åhhhhh så gott! nu dreglar jag! vill osså ha fisk!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen visst är bara hur gott som helst!!!

      Radera
  2. Hejsan. Har varit i Sälen under påskhelgen och blivit "presentad" med röding (fryst). Jag hittade ditt recept på din blogg och i ugnen ligger nu tre foliepaket. Eftersom jag bor på västkusten så är röding inget som jag har vana på att laga. Tack för ditt recept och snart ska vi äta med utsikt över salt hav.
    Ann-Sofi i väst.

    SvaraRadera
  3. Men herregud vad detta var gott. Nu sitter vi här och undrar hur vi ska få tag på röding igen. Får kanske återvända till Sälen ;) Det var precis fantastiskt bra med 30 min i ugnen.

    Detta får bli en blogg att återvända till när fantasin tryter.
    Ann-Sofi i väst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ann-Sofi! Så roligt att höra att maten blev så uppskattad! Ja-visst är det gott med röding, men kan ju som du säger vara lite svårt att få tag på. Jag brukar även tillaga hel lax, öring och rengbåge på detta sätt och med den här såsen till. Blir supersmarrigt det med!!!

      Välkommen tillbaka att prova fler recept:) Kram!

      Radera
    2. Hej Therese!Jag har gjort såsen flera gånger och den har blivit vår favorit till öringen från Byskeälven. Jag bor oxå på Morö backe! 🌞

      Radera
  4. Hej, behöver man smöra foliet där fisken ska ligga?

    SvaraRadera
  5. Nej, det behöver du inte...

    SvaraRadera