tisdag 3 februari 2015

Farmors kaffekakor

Här kommer ett recept från min kära farmor. När hon dog fick jag ärva hennes recept och där fann jag bland annat receptet på dessa kakor som hon ofta bakade. Dom är sååå goda! Jag har använt "vanligt" kaffepulver, men man kan ta snabbkaffe om man vill. Då blir kakorna ljusare i färgen med större prickar.


Farmors kaffekakor 

200 g smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
2 msk kaffepulver 

Smörkräm:
50 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Rör smör och socker vitt och poröst. Blanda ihop alla de torra ingredienserna och tillsätt dom och forma allt till en deg. (Jag tillsatte även nån msk vatten för att få ihop degen men prova först utan, kan vara stor skillnad på mjölet bla.)
Forma degen till 2 rullar, ca 4-5 cm i diameter. Vira in i plastfolie och lägg i kylen i ca 1 timme eller i frysen om man har mer bråttom. Skär sedan rullarna i ganska tunna skivor ca ½ cm tjocka (mina blev alldeles för tjocka). Lägg de på plåt med bakplåtspapper och grädda i 175 i ca 10 min och låt dom sedan kallna helt. 

Rör ihop smör, florsocker och vanilj till en kräm gärna med hjälp av elvispen. Bre kräm på hälften av kakorna och lägg ihop två och två. Förvara kakorna i en burk i kylen eller frys in dom.

3 kommentarer:

  1. Min svärmor brukar göra sådana där kaffekakor och de är sjukt goda!

    SvaraRadera
  2. Tack Therese för receptet! Jag har fått mitt recept i kön till vallokalen för några är år sedan. Jättegoda! Nu är datorn på verkstad - och därmed även receptet. Du kom som en räddande ängel - ska ha dem på kalas.

    SvaraRadera