onsdag 19 december 2012

3 sorters fudge

Årets julgodis-tillverkning är minst sagt i full gång här hemma. Fudge har blivit lite av "årets grej" denna jul och jag kan verkligen rekommendera det till er alla! Det är omöjligt att misslyckas med och de bli alldeles mjuka och lena i konsistensen, så så gott! 

Nutellafudge

3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
140 g nutella

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka till en kolasmet. När man kan droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten och forma smeten till en kula är den klar (kulprovet). Tillsätt smör och koka 2 min till. Ta kastrullen från plattan och rör ner nutella. Rör så allt blandas och smeten är alldeles slät. Häll upp i en bakpappersklädd liten form och låt det svalna i rumstemperatur. Lägg sedan in den i kylen över natten. Skär upp i bitar och förvara svalt.

Receptet kommer från fina bloggen Bakverk och Fikastunder.

Mintfudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
1 msk flytande honung
125 g marabou mintkrokant

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka till kola. Kolla när den är klar med hjälp av kulprovet. Tillsätt smör och honung och koka 2 min till. Ta kastrullen från plattan och rör ner choklad i bitar. Rör tills allt är smält och smeten är slät. Häll upp i en form med bakplåtspapper och låt den svalna i rumstemp och sedan kallna helt i kyl över natten.

Daimfudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
1 msk flytande honung
125 g marabou mjölkchoklad
1 liten påse daimkulor

Gör på samma sätt som ovan, men tillsätt daimkulorna allra sist just innan smeten ska hällas upp och vänd bara hastigt ner de så att de inte smälter.

Detta är ett superbra grundrecept som man kan smaksätta precis som man vill!




4 kommentarer:

  1. åh så gott de ser ut,får se om ja hinner med.finns så mycket gott och göra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst finns det en hel del när det gäller julgodis! Tycker dessa var riktigt enkla och göra och blev verkligen supergoda:)

      Radera
  2. Allt ser så trevligt och gott ut, men varför blev det grynigt för mig ?? :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då, ja jag vet inte riktigt vad som kan ha hänt. Det har inte hänt för mig. Kokade du smeten så den klarade kulprovet? Sen när man tillsatt chokladen får det ju inte koka mer. Annars vet jag inte.....

      Radera