fredag 1 mars 2013

Laxplanka

Hej på er! Fredag idag och ute blåser det och snöar...buurrr.. Inga direkta helgplaner har vi heller så vi får väl se vad vi kan tänkas hitta på. Tänkte i alla fall tipsa er om en riktigt god och lyxig helgmiddag. Förra helgen gjorde vi nämligen laxplanka för första gången, men inte sista för det här var riktigt gott och inte svårt att göra heller.

Laxplanka  2 port

2 portionsbitar laxfilé
salt, peppar

Potatismos:
ca 8 potatisar
smör
salt,vitpeppar
1 äggula
en lite skvätt mjölk

Vitvinssås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
½ dl vitt vin
ca 2 dl grädde
½ fiskbuljongtärning
salt, vitpeppar
dill

1 tomat
1 knippe sparris
citron

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Tänk på att göra extra mycket då man ska spritsa (hellre för mycket än för lite). Häll av vattnet och tillsätt en klick smör lite salt och peppar. Mosa potatisen och vispa med elvisp till ett slätt mos. Tillsätt en äggula och en skvätt mjölk under tiden för rätt konsistens. Det får inte blir för löst när man ska spritsa.

Smält smöret till såsen i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med vin och grädde och smula ner buljongen. Låt det småkoka ihop en stund  under omrörning och smaka sen av och tillsätt klippt dill.

Stek laxen och krydda med lite salt och peppar. Stek försiktigt så den inte blir torr.

Förvärm plankorna i 225 grader i ca 10-15 min medan maten förbereds. Spritsa moset runt kanten, dela tomaten och ställ en halva i hörnet på varje. Gratinera i 225 grader tills moset fått en fin gratinerad yta. Placera laxen i mitten, häll över sås och garnera med kokt sparris och citron. Servera!
Riktigt riktigt gott!!! Som på restaurang:) Vill man kan man bara lätt steka fisken och lägga den på plankan innan moset gratineras och låta den steka klart i ugnen under tiden moset gratineras.

Trevlig helg på er! 



4 kommentarer:

  1. Vad gott! Och så snyggt spritsat mos!!! Jag har bara ätit laxplanka på restaurang. Äger inga plankor själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja riktigt gott blev det och sen tror jag att det ser mer avancerat ut än vad det är:) Men plankorna ger ju en god och speciell smak på rätten.

      Radera
  2. Tack Terese. Många vitvinssåser har jag ätit,men denna var den godaste någonsin.Sedan tror jag mer på det du skriver att lägga laxen på plankan,jag vet inte om du vet,men hellre en gång för mycket än ingen gång alls.Plankorna ska alltid smöras vid varje användning,och att ugnen bör vara på grill å 275 grader,under förutsättning att maten är varm när man ställer in plankan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du gillade såsen!!! Tack för dina tips angående plankan, det ska jag testa nästa gång :)

      Radera