tisdag 9 juli 2013

Citronmarinerad fläskfilé med sparriscreme

Hej på er! Här går veckorna alldeles för fort. Vi är just nu inne på sista semesterveckan så efter helgen börjar allvaret om igen, men det känns riktigt okej för min del i alla fall:) I lördagskväll kom vi hem efter en minisemester till Sundsvall. Vi kände att vi ville åka nån stans på semester så detta blev helt perfekt! Jättemysigt hade vi det. Ett fint hotell, mycket god mat, en  båttur i skärgården, bio och en hel del shopping hann vi med. Ni som följer mig på Instagram har fått lite bilder därifrån.

Har också insett att jag har en hel del recept som jag obloggat om, bland annat denna rätt som jag gjorde till midsommar. En mycket god rätt som passar perfekt på ett buffébord, men också nu på sommaren att servera med lite potatissallad. Denna rätt räcker till ca 6 bufféportioner eller ca 4 vanliga.

Citronmarinerad fläskfilé med sparriscreme  

1 fläskfilé ca 600 g
salt, peppar

Marinad:
1 citron
½ dl olivolja
ca 2 msk hackad persilja
ca 1 msk hackad oregano
ca 1 msk hackad basilika
1 tunt skivad vitlöksklyfta
ca ½ tsk salt
ca 1 krm svartpeppar


Putsa fläskfilén och krydda med lite salt och peppar runtom. Stek den så att den får fin färg runt hela. Lägg över i en ugnsform och stek klart i ugnen i 150 grader tills den har en innertemp på 70 grader, tar ca 15-20  min. Låt den svalna lite och skiva upp och lägg det i en plastpåse.  Tvätta citronen noga och finriv skalet. Pressa saften ur halva och blanda det med resten av ingredienserna till marinaden och häll över köttet. Knyt åt påsen och vänd runt försiktigt så alla köttbitar täcks med marinad. Låt köttet marineras helst 1-2 dygn för bästa smak. Ta upp köttet ur marinaden och torka  av dom lite och lägg sedan upp det på ett fat.

Sparriscreme:
1 knippe sparris
½ vitlöksklyfta
ca 1 msk hackade färska örter
salt, peppar
citronsaft
nån msk smetana eller creme fraiche


Skär av knopparna på sparrisen och spara dom. Koka stjälkarna helt mjuka i lättsaltat vatten. Låt dom rinna av och kallna. Lägg stjälkarna, örter (jag tog samma som i marinaden) och lite pressad vitlök i en mixer och mixa allt till en creme. Smaka av med salt och peppar och citron. Rör i nån msk smetana eller creme fraiche. Låt stå kallt fram till servering. Går bra att förbereda dagen innan. 

Koka knopparna bara som hastigast innan servering och spola dom direkt under kallt vatten. Lägg upp dom bredvid köttet på fatet.


3 kommentarer:

  1. Vill bara säga vilka super duper goda recept du har. Mvh Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Verkligen jättekul att höra :-)

      Radera
  2. Har lagat detta några gånger nu och kan verkligen rekommendera!

    SvaraRadera