söndag 23 december 2012

Vörtbröd alà kryddburken

Dan före doppardan idag! Julstressen börjar lägga sig och nu ska jag bara njuta och mysa resten av helgen:) I år bakade jag för första gången eget vörtbröd. Inte sista då, för hjälp så gott det blev!!! Receptet kommer från Linda som har Kryddburken

Kryddburkens vörtbröd  2 limpor

50 g jäst för söta degar
50 g smör
5 dl julmust
½ påse vörtmix (45 g)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk brödsirap
ca 800 g vetemjöl
2½ dl russin

Pensling:
mörk brödsirap

Smula ner jästen i en degbunke. Värm smör och julmust till 37 grader och häll blandningen över jästen och rör om noga så den löser sig helt. Tillsätt vörtmix, sirap och mjöl lite i taget. Tillsätt russinen och låt degen arbetas i maskin ca 10 min. Låt den jäsa under bakduk i 1 timme. 

Ta upp degen på mjölat bord och dela i 2 delar. Försök att inte arbeta den för mycket. Forma till 2 limpor och lägg i smorda avlånga brödformar. Jäs igen under bakduk i 40 min och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 50 min. Ta ut bröden och pensla ytan med brödsirap och sätt in de i ugnen igen i 10 min. Lyft upp bröden ur formarna och placera de på galler och låt de kallna utan bakduk.

Det är sirapen som ger den fina blanka ytan. Tyvärr blev mina väldigt kladdiga av nån anledning....Nästa gång provar jag nog att blanda ut sirapen med lite vatten innan jag penslar på den.

Tyckte också att det behövdes liite mer mjöl än vad som stod i receptet, men prova er fram den får inte bli för fast utan ska vara ganska kladdig. Men oj så gott brödet blev måste jag säga, så iväg och handla ingredienser och baka så har ni ett riktigt gott hembakat bröd till julafton i morgon!


6 kommentarer:

  1. Älskar vörtbröd, ätit det nästan varje dag nu!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det hör verkligen julen till! Ännu godare blir det med hembakat:)

      Radera
  2. Brödet ser jättegott ut! Inte alls illa om det är kladdigt tycker jag! Lite av grejen tycker jag när jag bakar mina jullimpor!
    Jag vill passa på och önska dig en riktigt härlig jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spanade in dina jullimpor och dom såg verkligen supersmarriga ut!

      God jul! Kram:)

      Radera
  3. Mitt vörtbröd håller på att jäsa nu :)
    Det är så mycket godare om man gör det själv :)

    God Jul

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa, sååå mycket godare!

      God jul och kram till dig! :)

      Radera