fredag 24 januari 2014

Bröd med västerbottensost

Hej! Äntligen fredag, ledig helg och solen skiner kan inte bli bättre.... I måndags fyllde pappa år och jag passade då på att bjuda på middag. En laxsoppa med saffran (receptet finns HÄR) blev det och till den så bakade jag detta goda bröd.

Ett riktigt gott bröd som sagt och passar jättebra till soppa eller en sallad eller på ett buffébord. Jag formade det nästan som en knut och det blev riktigt snyggt.

Bröd med västerbottensost  1 st

25 g jäst
3 dl vatten 30 grader
1 msk olivolja
2 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special eller manitoba cream

Fyllning:
1½ msk olivolja
1 vitlöksklyfta finriven eller pressad
ett knippe färsk persilja
2 dl riven västerbottensost

Pensling:
1 uppvispat ägg + några droppar mjölk
torkad persilja
flingsalt

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite vatten så den löser sig. Observera att vattnet ska vara liiite kallare än "normalt". Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och sedan mjöl lite i taget tills man får en smidig deg. Låt gärna degen få arbeta i maskin under tiden mjöl tillsätts. Jäs sedan under bakduk i ca 1½ timme. 


Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Blanda olja och vitlök och pensla över degen. Hacka persilja och strö över den och riven ost. Rulla ihop precis som om man ska göra bullar och tvinna gärna försiktigt ihop som en knut och lägg på bakpappersklädd plåt och jäs övertäckt i ca 30 min till. Pensla med uppvispat ägg som blandats med några droppar mjölk och strö över lite torkad persilja och lite flingsalt. 

Persilja och flingsaltet kan uteslutas eller bytas mot tex lite riven vb-ost eller kanske sesamfrö.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 20-25 min.

Låt brödet svalna lite men servera det medan det fortfarande är varmt och nygräddat. Doftar underbart och smakar likaså. Ett bröd ni bara måste testa!



1 kommentar:

  1. Hej! Jag gjorde din version av Västerbottenbröd, blev superbra, tack för inspirationen 😋 Kentha

    SvaraRadera