fredag 3 januari 2014

Plankstek

Hej! Här kommer recept och tips på nyårsrätten och som jag skrev tidigare så blev det plankstek som fick avsluta 2013. Det är ju alltid lika gott och inte alls så svårt att göra. Men satsa på riktigt bra kött som ju är skillnad natt som dag. Läs gärna tipsen först!


Plankstek  2 port

2 mittenbitar oxfilé á 200 g
salt, svartpeppar
smör
potatismos 
äggula
2 skivor bacon
haricovertes
1 tomat
valfri sås

Skala och koka potatis till moset. Ta till lite extra eftersom det ska spritsas. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen. Tillsätt en klick smör, en äggula och lite mjölk. Vispa med elvisp till mos som inte får vara för löst, då rinner det ut när det spritsas. Smaka av med salt och vitpeppar. Salta och peppra köttet och stek i smör så det får fin yta på båda sidorna. Vira bacon runt en liten bunt haricovertes och dela tomaten. Spritsa moset runt kanten på plankan och placera köttbiten i mitten, en tomathalva i hörnet och haricovertbunten på sidan. Gratinera i 225 grader i ca 10-15 min. Toppa med sås.

TIPS! 
*Tänk på att köttet ska ha legat framme i rumstemperatur i ca 1½ timme innan det ska stekas. 
*Pensla plankorna med olja eller smör och låt dom stå inne i ugnen en stund medan allt förbereds för att brännas av.
*Baconet kan med fördel förstekas lite innan man virar det runt haricovertsen för att det inte ska vara så sladdrigt. Men stek det bara lite annars blir det för svårt att vira det.
*Jag tycker det funkar bra att låta köttet efterstekas samtidigt som moset gratineras och då blev det medium. Men det beror ju såklat hur man vill ha det och köttbitarnas storlek. Använd en termometer om du är osäker och ta ut köttet när det är klart eller stek det för sig innan moset gratineras och låt köttet vila i folie under tiden. 
*Godast är ju såklart en hemmagjord sås men det finns faktiskt flera bra (ej pulver) på affären och är smidigt att ta till. Här blev det pepparsås. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar