tisdag 13 mars 2012

Köttfärsgryta med vitkål

Gårdagens middag blev en riktig vardagsfavorit. Älskar verkligen den här köttfärsgrytan som mamma lagat så länge jag kan minnas. Jättegod är den och dessutom nyttig och lättlagad. Extra god blir den dessutom om man använder älgfärs!
Köttfärsgryta med vitkål  4-6 port

500 g köttfärs
1 klyfta vitkål ca 500-700 g
3-4 medelstora morötter
2 dl ris
2 köttbuljongtärningar
8 dl vatten
1 tsk torkad timjan
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
ca 1 tsk salt
vitpeppar
(persilja)

Bryn färsen smulig i en stor gryta. Strimla vitkålen och riv morötterna grovt. Blanda ner det i grytan och låt det fräsa en stund så kålen mjuknar något. Det ser jättemycket ut från början men krymper eftersom.Tillsätt ris, buljong och kryddor men inte riktigt allt salt. Låt det småkoka under lock i ca 20 min eller tills riset är klart. Smaka av och salta ev lite till. Ibland kan det också behövas lite extra vatten om det blir för torrt. Lite buljong ska det vara när grytan är klar, det är det som gör den extra god! Klipp ev över lite persilja innan servering.

4 kommentarer:

  1. Jättegott och lätt mat! Tack sº mycket för recepten!

    SvaraRadera
  2. :D min absoluta favorit från..Hemkunskapen!!! Roligt att se att andra också använder detta recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gjorde ni detta på hemkunskapen? -Va kul!
      Minns att vi fick som hemuppgift på hemkunskapen att laga middag till hela familjen. Jag lagade då denna gryta eftersom den var typ min favvorätt och dessutom nyttig. Min lärare blev imponerad och jag fick högsta betyg! (För den uppgiften i alla fall :))

      Ha det gott!

      Radera