onsdag 11 juli 2012

Äppelkaka i långpanna

Igår bakade jag en äppelkaka i långpannan som Lars skulle ha med sig som jobbfika till gubbarna på Rönnskär nu innan han går på semester. Riktigt, riktigt god och saftig blev denna kaka. Ca 20 ganska stora bitar blev det i en vanlig stor långpanna.


Äppelkaka i långpanna  

4 ägg
4 dl strösocker
5½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
ca 6-7 medelstora äpplen
1 dl strösocker
1½ msk kanel
ev pärlsocker

Börja med att förbereda äpplena. Skala och skär de i tärningsstora bitar. Lägg i en fryspåse och häll på socker och kanel. Knyt åt och blanda runt. Lägg åt sidan medan smeten förbereds. Smält smöret och låt det svalna lite.Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner det i smeten. Rör försiktigt så allt blandas till en slät smet. Tillsätt smöret och vänd runt så det går in i smeten. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll ner smeten. 

Strö äppelbitarna ovanpå smeten och ringla sedan all vätska som är kvar över kakan. Strö ev över pärlsocker. Grädda i 200 grader, just under mitten i ca 25 min. Känn med en sticka när den är klar. Den ska just precis vara torr eller lite lite kladdig, men grädda inte för länge. Låt den svalna och skär sedan upp i bitar.

Servera som den är eller tillsammans med en klick vaniljvisp som ju alltid är gott till äppelkaka.

8 kommentarer:

  1. Mums så gott! jag brukar göra något liknande och ibland byter jag ut äpplena mot blåbär!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåbär blir nog helt super kan jag tänka mig! Blåbärskaka är ju sååååå gott. Längtar tills de blir mogna ute i skogen:)

      Radera
  2. Hans arbetskamrater måste ha blivit glada! Ja, visst önskar vi bättre väder nu! Genast! Ha en fortsatt skön helg!

    SvaraRadera
  3. Gud så god den ser ut therese :)! Blir nog till att baka något liknande här i dagarna! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, denna kaka är riktigt god och saftig. Passar ju perfekt så här i äppeltider!

      Kram:)

      Radera
  4. Vad menar du med vätskan som är kvar ska ringlas över? ^^

    SvaraRadera
    Svar
    1. När äppelbitarna legat i påsen men socker och kanel börjar de vätska av sig en del. Åtminstone blir det så när jag gör den. Tar man upp äppelbitarna och stör över kakan är det lite vätska kvar i påsen och den ringlar man till sist över kakan :)

      Radera