söndag 16 december 2012

Kolafyllda kakor

Dom här supergoda kakorna bakade jag för ett tag sedan, men har inte riktigt haft tid att blogga om dem och nu håller det på vara dags att baka en ny sats för de har en förmåga att försvinna....

Receptet hittade jag inne på Jennys matblogg och det påminner väldigt mycket om dumle-kakor, ni vet sådana i folieformar med en nobless över. Men i stället för en (hård, seg) dumlekola gömmer sig i stället en underbar mjuk kolakräm. Ett recept ni inte bara får missa!!!

Kolafyllda kakor  ca 20 st

4½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt smör
1 burk karamelliserad mjölk
(eller 1 burk kondenserad mjölk som kokas ca 3 tim)

1 ask nobless

Blanda mjöl, socker, bakpulver och vanilj i en bunke eller i matberedaren. Tillsätt smör i mindre bitar och arbeta snabbt ihop en deg. Kyl i ca 30 min. Forma sedan ganska stora bollar och lägg de i folieformar. Gör en ganska stor grop i varje boll och fyll den med karamelliserad mjölk eller dulce de leche som kolakrämen också kallas. Grädda kakorna i 200 grader i ca 8-10 min. Ta ut de från ugnen och lägg en noblesskaka över varje. Låt de svalna och förvara i kyl eller frys.

Karamelleiserad mjölk eller dulce de leche är kondenserad mjölk som har kokats i konservburken i ca 3 timmar och på så sätt bildat en underbar kolakräm. Numera finns det alltså färdig karamelliserad mjölk att köpa och ni hittar den i bakhyllan.

Kolakrämen som blir över kan användas till glass, banoffepaj eller så gör ni denna supergoda pannacotta. Receptet hittar ni HÄR!

4 kommentarer: