lördag 4 oktober 2014

Kantarellpaj med västerbottensost

Hej! Hoppas ni har det bra denna lördag. Lite grått och ruggit väder har vi haft idag, men man får ändå passa på att njuta av alla vackra höstfärger ute innan det är för sent och alla löven har trillat ner. 

Tänkte idag bjuda på en riktigt god paj fylld med kantareller och västerbottensost, smakkombinationer som bara inte kan gå fel. Jag använde frysta tinade kantareller och har man färska får man anpassa mängden efter det :)

Kantarellpaj med västerbottensost  ca 4 port

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
nån msk kallt vatten

Fyllning:
ca 150 g tinade kantareller
1 gul lök
smör
salt, peppar
färsk timjan
200 d riven västerbottensost
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde

Börja med pajskalet: Blanda mjöl och kallt smör i små tärningar i en matberedare och hacka snabbt ihop en smulig deg. Droppa ner lite vatten i tagen under tiden maskinen kör. När degen tar ihop är den klar. Tryck ut i en pajform och ställ kallt i ca 30 min. Nagga botten och förgrädda i 225 grader i ca 10-12 min. 
Stek kantarellerna tillsammans med hackad gul lök i en klick smör på ej för stark värme. Vätskan ska koka in. Smaksätt med salt, peppar och lite hackad färsk timjan. Lägg kantarellerna i pajformen och toppa med riven ost. Vispa lätt ihop ägg och grädde med lite salt och peppar och häll det över pajen. Grädda i 225 grader i ca 20-25 min, eller tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg. Servera med en sallad.


Pajen blev verkligen jättegod och kan passa bra som förrätt också om man gör den i små portionsformar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar